Labour har vunnet et suppleringsvalg i Skottland med dobbelt så mange stemmer som kandidaten fra det skotske nasjonalistpartiet SNP.

Labours partileder Keir Starmer kaller resultatet i Rutherglen og Hamilton West et jordskjelv.

Suppleringsvalget ble utløst da den sittende SNP-representanten Maragret Ferrier først gikk ut av partiet etter en intern krangel og ble uavhengig. Deretter ble hun suspendert fra Parlamentet i London.

Labours kandidat Michael Shanks fikk 17.845 stemmer, mens SNPs Katy Loudon fikk 8.399. (NTB-DPA)

Valget er et massivt nederlag for den sittende regjeringen som ledes av førsteminister Humza Yousaf fra Scottish National Party (SNP).

Starmer mener valgresultatet er et klart signal om at det er tid for endring og at velgerne tror det er Labour som best kan stå for en slik politikk.

– Jeg har alltid sagt at det å gjenvinne tilliten til velgerne i Skottland er avgjørende, sier Labour-lederen.

Hvis Labour oppnår et lignende resultat i det nasjonale valget vil de ta over rundt 40 av setene i det skotske parlamentet i Holyrood i Edinburgh, skriver The Times. Labour klarte å svinge 20,4 prosent av stemmene i forhold til SNP, og kan bli Skottlands største parti og vinne majoriteten i Underhuset i Skottland.

Valgresultatene viser også hvor svakt Det konservative partiet står nord i Storbritannia.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.