Skottlands tidligere førsteminister, Nicola Sturgeon, gikk av som leder for Scottish National Party 15. februar 2023. Hennes avgang kom som en overraskelse på de fleste. Sturgeon var en forkjemper for et uavhengig Skottland, et mål som hun aldri vek fra. I sin avskjedstale sa hun blant annet:

“Since my very first moments in the job, I have believed that part of serving well would be to know – almost instinctively – when the time is right to make way for someone else. And when that time came, to have the courage to do so – even if, to many across the country and in my party, it might feel too soon.

“In my head and my heart, I know that time is now. That it is right for me, for my party and for the country. And so today I am announcing my intention to step down as first minister and leader of my party.”

«Siden mine aller første øyeblikk i jobben har jeg trodd at en del av å tjene godt ville være å vite – nesten instinktivt – når tiden er inne for å gjøre plass for noen andre. Og når den tiden kom, å ha mot til å gjøre det – selv om det for mange over hele landet og i mitt parti kanskje føles for tidlig.

«I hodet og hjertet mitt vet jeg at tiden er nå. At det er riktig for meg, for mitt parti og for landet. Og så i dag kunngjør jeg min intensjon om å trekke seg som førsteminister og leder for mitt parti.»

«Tiden er nå», sa hun. Mange spekulerte i hvorfor tiden akkurat var «nå», og i dag fremstår dette tidspunktet for avgangen som klart. Hennes ektemann ble arrestert i dag morges.

En talsmann for politiet i Skottland sa:

«En 58 år gammel mann har i dag, onsdag 5. april 2023, blitt arrestert som mistenkt i forbindelse med den pågående etterforskningen av finansieringen og økonomien til Scottish National Party.»

Mannen er varetektsfengslet og blir avhørt av politiet. Tjenestemenn foretar også ransaking på en rekke adresser som en del av etterforskningen.

En rapport vil bli sendt til Crown Office and Procurator Fiscal Service. Saken er aktiv i henhold til Contempt of Court Act 1981, og publikum rådes derfor til å utvise forsiktighet hvis de diskuterer det på sosiale medier.»

 

Det skotske nasjonalistpartiet SNP har raskt tapt terreng og skottene er i dag langt mindre interessert i et uavhengig Skottland, viser meningsmålingene.

SNPs fall er større enn hva denne grafen viser. I august 2020 sa 57 prosent av skottene at SNP var det partiet som de ville stemt på:

Per 1. april var SNP nede i 32 prosent. Avisen Scottish Express skriver at partiet er i krise. Labour puster partiet tungt i nakken. Som en leser i Daily Mail beskriver det: «SNP going down faster than the Titanic.»

Den nye lederen av SNP, muslimske Humza Yousaf, ledet bønnen ved starten på ramadan – i kontorene i det skotske parlamentet.

The Times   Sky News    Daily Mail

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.