Peter Murrell, som er gift med Skottlands tidligere førsteminister Nicola Sturgeon, ble arrestert onsdag kveld og senere tiltalt for underslag av midler som tilhørte Scottish National Party (SNP), skriver The Telegraph. Politiet har etterforsket partiets økonomi siden 2021, da det ble klart mestepartien av 600.000 pund (over åtte millioner kroner) fra partikontoen var forsvunnet.

Ettermælet til Skottlands tidligere førsteminister og hennes mann ligger i ruiner etter siktelsen.  Murrell (59) var partiets administrerende direktør mellom 1999 og mars i fjor. Da gikk han av etter å ha innrømmet at han hadde villedet offentligheten om antallet SNP-medlemmer.

Politiet startet etterforskningen av SNP etter klager fra medlemmer, som viste til at partiet kun hadde 97.000 pund i banken i 2020, skriver The Telegraph. De 600.000 pundene som hadde blitt donert til partiet, var øremerket en valgkamp om selvstendighet, som ennå ikke hadde begynt på det tidspunktet. Murrell ble også arrestert i fjor, men løslatt uten siktelse. Nicola Sturgeon ble arrestert i juni i fjor, men også hun ble da løslatt uten siktelse.

Campingvogn i hagen

Politiet sa i fjor at etterforskningen dreide seg om mer enn disse pengene. Svindel, underslag og misbruk av midler ble også nevnt. I fjor hentet politiet en campingvogn som sto i hagen til ekteparet. Huset deres ble også gjennomsøkt.

Det står dårlig til med finansene generelt i nasjonalistpartiet. Et synkende antall medlemmer, interne konflikter og forsinkelser med å få i gang en ny valgkamp om selvstendighet har gjort sitt til at donasjonene har uteblitt. SNP fikk kun 4000 pund (55.000 kroner) i det første kvartalet i fjor, sammenlignet med Labour og Liberal Democrats som begge mottok 100.000 pund hver.

Ifølge ferske meningsmålinger vil Labour ta over i Skottland ved neste valg. Dagens nyheter vil ikke gi noen boost til nasjonalistene.

Under pandemien var Nicola Sturgeons landets fremste moralske vokter. «You’ve been telt to stay in the hoose», var et flittig brukt meme med et bilde av Sturgeon som vifter med pekefingeren. Nå viser det seg at mannen hennes muligens ikke kan holde seg hjemme fremover, men risikerer å havne bak lås og slå. At hans kone ikke har visst hva han har drevet med, blir vanskelig å forklare.

Murrell har vært gift med Nicola Sturgeon siden 2010. De har ingen barn.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.