Humza Yousaf, den første muslimske lederen for et større britisk politisk parti, står overfor en tøff kamp for å gjenopplive Skottlands ønske om uavhengighet.

Den nye og yngste lederen for Scottish National Party (SNP) på 37 år sier at hans egen erfaring som etnisk minoritet betyr at han vil kjempe for å beskytte rettighetene til alle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner.

Yousaf, som er født i Glasgow, avla eden sin på engelsk og urdu da han ble valgt inn i det skotske parlamentet i 2011, før han ble den første muslimen til å sitte i regjeringens kabinett, skriver nyhetsbyrået AFP.

Han har blitt hyllet av sine støttespillere som en polert kommunikator som kan forene partiet ettersom støtten stagnerer for SNPs sentrale politikk – uavhengighet for Skottland.

Til tross for den britiske regjeringens motstand mot en ny folkeavstemning, og et tilbakeslag i høyesterett, lovet Yousaf i sin seierstale mandag å levere uavhengighet i denne generasjonen.

Og mens hans kone og hans mor tørket bort tårene, hyllet han besteforeldrene på farssiden, som kom til Skottland fra Pakistan på 1960-tallet og knapt snakket engelsk.

De ville ikke ha forestilt seg «i sine villeste drømmer» at deres fremtidige barnebarn skulle bli leder for sitt adopterte hjemland.

– Vi bør alle være stolte av at vi i dag har sendt et tydelig budskap: at hudfargen din eller troen din ikke er en hindring for å lede landet vi alle kaller hjem, sa Yousaf.

Humza Yousaf er ny førsteminister i Skottland

Han lovet også å være sin egen mann som Skottlands førsteminister.

Kritikere fremstiller imidlertid Yousaf som en politisk lettvekter som vil forbli underlagt Nicola Sturgeons leir.

Yousaf lover en mer kollegial lederstil.

– Min lederstil vil innebære en mindre indre sirkel og være mer som et stort telt, sa han til LBC radio.

Rasistiske overgrep
Etter at Sturgeons mer enn åtte år lange periode som førsteminister nå er over, tar Yousaf over for å håndtere kriser innen helse og utdanning under SNPs egen ledelse i Skottland.

Hans innsats som Sturgeons justis- og helseminister ble slaktet i valgkampen av hans fremste rival, Kate Forbes, og han må også helbrede et splittet parti etter det knusende ledervalget.

Yousaf forteller at han ble herdet etter å ha blitt utsatt for rasistiske overgrep under oppveksten i Glasgow, særlig etter 11. september-angrepene i USA.

– Jeg har definitivt hatt tøffe tider, minnes han, og reflekterer over sin tid i politikken.

– Jeg har tenkt for meg selv: Herregud, hvor mye kan jeg tåle personlig, fordi jeg blir utsatt for en enorm mengde krenkelser på nettet og, dessverre, noen ganger ansikt til ansikt.

Hans pakistanske far hadde en vellykket karriere som regnskapsfører i Glasgow. Den nye SNP-lederens mor ble født inn i en sørasiatisk familie i Kenya.

Skottlands neste leder kan bli Humza Yousaf, en muslim som ikke liker hvite

Yousaf gikk på en eksklusiv privatskole i Glasgow, to år etter den skotske Labour-lederen Anas Sarwar.

Han studerte politikk ved universitetet i Glasgow og jobbet i et kundesenter før han ble assistent for Sturgeons forgjenger som SNP-leder og førsteminister, Alex Salmond.

Yousaf kom inn i den skotske regjeringen i 2012 og har hatt ulike roller, blant annet innen justis, transport og nå sist helse.

Republikaner
Han giftet seg med tidligere SNP-arbeider Gail Lythgoe i 2010, men de skilte seg syv år senere.

I 2021 leverte han og hans andre kone Nadia El-Nakla en rettslig klage mot en barnehage og anklaget den for rasediskriminering etter at den nektet datteren deres opptak.

Klagen ble opprettholdt av utdanningsinspektører, men paret har nå droppet den, og barnehagen avviste anklagene.

Han ble beskyldt for bevisst å ha hoppet over en skotsk avstemning om å legalisere homofile ekteskap i 2014 på grunn av press fra muslimske ledere.

Yousaf insisterte imidlertid på at han har et engasjement for homofile, og påpekte det han mener er en kontrast i sin egen bakgrunn med Forbes’ religiøst konservative synspunkter som medlem av en skotsk evangelisk kirke.

Han sier at han «alltid vil kjempe for like rettigheter for andre» og ikke lovfeste regler basert på sin egen tro.

Men én persons konstitusjonelle stilling vil ikke bli beskyttet i et Skottland ledet av Yousaf – kong Charles III.

– Jeg har vært veldig tydelig, jeg er republikaner, sa han til den skotske avisen The National, og oppfordret til debatt om hvorvidt Skottland bør gå over til et eget valgt statsoverhode.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.