Skottlands førsteministers Humza Yousafs skjebne ligger i Alex Salmonds hender etter at koalisjonsavtalen med De Grønne ble avsluttet på grunn av konflikten når det gjelder klimapolitikk.

Yousaf sier han vil kjempe mot et mistillitsforslag som er fremmet av opposisjonen etter at regjeringskoalisjonen brøt sammen.

– Jeg har absolutt tenkt å kjempe mot mistillitsvotumet, og jeg fortsetter med den daglige jobben, sier han fredag ifølge The Telegraph.

Lederen for Scottish National Party (SNP) sa at han planla å holde samtaler med opposisjonspartiets ledere i de kommende dagene i et forsøk på å få SNPs mindretallsregjering til å fungere.

Yousaf sa at han var «veldig sikker på» at han kan avverge forsøkene på å tvinge ham ut av embetet.

Men en tidligere alliert og tilhenger av Yousaf er ikke like sikker.

– Han er ferdig. Enten det er i dag, i morgen eller senere, så er han ferdig, sier kilden til The Times.

De Grønne har sagt at de vil støtte mistillitsforslaget. Dermed har forslager 64 stemmer mot SNPs 63.

Dog ser det foreløpig ut som håpet lever for Yousaf. Kun ett medlem i det skotske parlamentet (MSP) trenger å ombestemme seg, og han kommer til å gjøre alt han kan for å overbevise minst én MSP om å gjøre nettopp det.

Her blir Ash Regan, den tidligere SNP-ministeren som meldte overgang til Alex Salmonds Alba-parti i oktober i fjor, den viktigste MSP i Skottland den neste uken. Hun har allerede sagt at hun ikke kommer til å støtte et mistillitsforslag, og at hun mener Skottland trenger en «reset».

Dette vil føre til en ren deling av stemmene, noe som etter all sannsynlighet vil føre til at mistillitsforslaget forkastes.

Oppførselen til de skotske grønne har gjort SNP-ministrene rasende. En høytstående kilde sammenlignet det med «studentpolitikk» og sa at det beviste hvorfor Yousaf gjorde rett i å avslutte avtalen.

– Hvordan forventer de å gå fra å si at de vil fortsette å sitte i regjering til å felle regjeringen? sier kilden.

– De må bli voksne, ellers vil de møte velgernes vrede.

Lorna Slater, medformann i De Grønne, anklaget SNP for svik og Yousaf for å begå «en politisk feig handling (…) å selge ut fremtidige generasjoner for å blidgjøre de mest reaksjonære kreftene i landet».

Avstemningen om mistillitsforslaget forventes neste onsdag.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.