Skottlands førsteminister varslet pressekonferanse klokken 12.00 britisk tid i dag. På forhånd var det forventet at han ville melde sin avgang. Nå har Yousaf meldt sin avgang.

Yousaf har hatt en problematisk periode som førsteminister siden han tiltrådte 29. mars 2023. Han tok samtidig over som leder for Scottish National Party (SNP) etter forrige førsteminister Nicola Sturgeon, som meldte sin avgang 15. februar. I juni 2022 ble Sturgeon pågrepet i forbindelse med mistanke om misbruk av offentlige midler i SNP. Hennes ektemann ble 19. april i år arrestert og tiltalt for underslag.

Under Yousafs ledelse innførte Skottland meget strenge lover om hatkriminalitet som har fått sterk kritikk for å være en begrensning av ytringsfriheten. Loven ble effektiv 1. april i år, og nettopp Yousaf var den som ble utsatt for de fleste anmeldelsene for hatefulle ytringer.

Han sto foran to mistillitsforslag i forbindelse med at han sist torsdag brøt den såkalte Bute House-avtalen, SNPs regjeringsavtale med De Grønne i Skottland. Bakgrunnen var uenighet knyttet til klimapolitikken. Dermed ble Yousaf leder av en mindretallsregjering.

Skotter anmelder Humza Yousaf for hatprat etter ny lov mot hatkriminalitet

De konservative fremmet et mistillitsforslag mot Yousaf selv, mens Labour har fremmet et mistillitsforslag mot hele regjeringen hans. Det virker usannsynlig at Yousaf kan overleve det første mistillitsforslaget.

Toriene, Labour, De Grønne og Liberaldemokratene har gjort det klart at de ville stemme for mistillit. Dermed trengte man kun én stemme til for at mistillitsforslaget skulle vinne frem. Kilder sier til The Times at Yousaf i helgen har konkludert med at han neppe vil overleve to avstemninger.

Under dagens pressekonferanse sa Yousaf:

– Selv om det var fullt mulig å komme gjennom denne ukens mistillitsforslag, er jeg ikke villig til å bytte bort mine verdier og prinsipper eller inngå avtaler med hvem som helst bare for å beholde makten.

– Etter å ha brukt helgen til å reflektere over hva som er best for partiet mitt, for regjeringen og for landet jeg leder, har jeg derfor konkludert med at en reparasjon av vårt forhold på tvers av de politiske skillelinjene bare kan gjøres med noen andre ved roret.

– Jeg har derfor informert SNPs nasjonale sekretær om min intensjon om å trekke meg som partileder og ber om at hun setter i gang en lederkonkurranse for å finne min etterfølger så snart som mulig.

Tidliger viseførsteminister John Swinney forventes å bli Yousafs etterfølger som SNP-leder, en posisjon han også hadde i 2000-2004.

Det skotske parlamentet ha 28 dager på seg til å velge en ny førsteminister som har flertall. Hvis ikke dette lykkes, vil det bli utlyst nyvalg.

Humza Yousaf ble valgt inn i det skotske parlamentet i 2011. Han har vært transportminister, justisminister og helseminister før han tok over som førsteminister. Han var den yngste personen og den første skotske asiaten og muslimen som har innehatt embetet siden det ble opprettet.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.