Scotland’s First Minister Humza Yousaf and his wife Nadia El-Nakla arrive at Westminster Abbey ahead of the coronation of King Charles III and Camilla, the Queen Consort, in London, Saturday, May 6, 2023. (Andrew Milligan/Pool via AP)

Ramsay Al-Nakla, broren til kona til Skottlands førsteminister Humza Yousaf, er pågrepet i forbindelse med et fall fra et vindu og anmeldt for salg av heroin. Det skotske nasjonalistpartiet kan knapt synke dypere. Ikke bare er landet de er satt til å styre fortsatt blant verstingene i narkotikadødsfall, men førsteministerens egen familie er involvert i den lugubre næringen som bidrar til dem.

Da Humza Yousaf, den pakistansk-ættede unge advokaten fra Glasgow, kom til makten etter Nicola Sturgeons avgang i februar i fjor, var det mange som syntes det var et spennende valg. Den første muslimen og ikke-hvite skotten til å ta over etter en kvinnelig leder som, til tross for å ha mislykkes i det viktigste prosjektet, nemlig uavhengighet for skottene, ble hyllet i mediene verden over for sin handlekraft og taleevner. Selv om Sturgeon forlot SNP med store spørsmål hengenede i luften over 600.000 pund som var forsvunnet fra partikontoen, og senere ble arrestert og avhørt om det, skulle Yousaf hoppe etter Wirkola. Dessverre for ham og Skottland ser det ut til å ende i et mageplask. Selv om han ikke er implisert personlig, er det mer enn flaut å ha familiemedlemmer som er kriminelle og lever på samfunnets skyggeside. Det er skammelig.

Man kan lure på om Yousaf visste hva svogeren har livnært seg av. Og kona, Nadia El-Nakla, burde ha skjønt at lillebroren hadde befatning med ulovlige stoffer. For to dager siden ble Ramsay El-Nakla, 36, siktet for narkotikaforbrytelser, deriblant salg av heroin og besittelse av kokain og cannabis, etter et innbrudd på en eiendom i Dundee. I går ble han arrestert på nytt, denne gang i forbindelse med at en person falt fra et vindu.

Narkotikadødsfall på topp i Europa

Skottland er på topp når det gjelder narkotikadødsfall i Europa. Selv om tallene har sunket siden toppen i 2020, er det fortsatt et godt stykke til det nest-verste landet, som er resten av Storbritannia. Mens Norge, for eksempel, har 64 narkotikadødsfall per million innbyggere også ligger på topp ti-listen, har Skottland 248. Storbritannia har 88 og deretter kommer Finland med 79. Glasgow og Dundee regnes som episentrene for narkotikamisbruk.

Den høye forekomsten av benzodiazepiner er noe av forklaringen til de høye tallene. Og mens fattigdom ikke nødvendigvis er forbundet i like høy grad med alkohol- og narkotikamisbruk i resten av Storbritannia, er det tilfellet i Skottland. Sammen med arbeidsledighet og andre sosiale problemer har det blitt en cocktail som fører til de høye dødstallene. Yousaf har tatt til orde for at narkotikamisbrukere skal få sine egne rom der de kan sette sprøytestikk med helsepersonell til stede. Det første av disse rommene skal åpnes i Glasgow som et pilotprosjekt. Kritikere av prosjektet sier Yousaf har gitt opp å få bukt med problemet, og at slike rom kan oppmuntre flere til å bruke ulovlige stoffer.

Nadia El-Nakla, Yousafs kone, er også politiker for SNP og psykoterapeut. I 2022 skrev hun en artikkel i avisen The Courier om viktigheten av å forhindre narkotikadødsfall. «Hvert eneste dødsfall av narkotikamisbruk er en tragedie, ett dødsfall er ett for mange», skrev hun. Altfor mange skotter dør av overdosedødsfall og narkotikamisbruk, det kan alle være enige om. At broren gjennom sitt virke som narkolanger har bidratt til disse dødsfallene må være ytterst pinlig, og bidrar ikke til kredibiliet for verken Nadia El-Nakla eller Humza Yousaf.

Lillebror på Gaza

Man kan ikke holde Humza Yousaf personlig ansvarlig for det familiemedlemmer gjør. Politikeres familiemedlemmer har rett på et privatliv, men Yousafs kone har gjentatte ganger snakket om familien sin i media. Nadia El-Nakla, hvis foreldre er palestinske, har nemlig også en bror på Gaza.  Hun ber om at Storbritannia tar imot ham og andre flyktninger derfra og kaller Israels krigshandlinger for et folkemord. Om broren får komme til Skottland får vi håpe han er av den lovlydige sorten.

Yousaf har nok av andre utfordringer i et land der det som var hovedtemaet de siste 15-20 årene, skotsk uavhengighet, ikke lenger er det viktigste for skottene. I lang tid klarte Nicola Sturgeon å avlede velgerne fra det som normalt betyr noe – helsevesenet, skole og utdanning, økonomien – til å fokusere på uavhengighet isteden. Når bare Skottland fikk full uavhengighet fra Westminster, ville alt bli en dans på roser. Men nå som dronningen av uavhengighet ikke lenger sitter ved roret og kan bortforklare Skottlands dårlige resultater ved å skylde på Toryene, har problemene ikke lenger latt seg skyve under teppet. En meningsmåling viser at støtten for uavhengighet og for SNP har dalt.

I realiteten har Skottland hatt mulighet til å forme sin egen skjebne lenge. Helt siden devolusjonen i 1998, da Skottland fikk selvstyre over indre anliggender som skatter, utdanning og helse – alt bortsett fra utenrikspolitikk – har Skottland hatt råderett over sin egen fremtid. Når Skottland likevel scorer dårligere enn England på en rekke områder, viser det at problemene kanskje ligger i Skottland, ikke i London.

Når det gjelder narkotikaproblemene som rir landet som en mare,  er det illustrerende at selv de som sitter på toppen og skal løse dem, selv er implisert via lugubre familiemedlemmer. Det er ikke så vanskelig å være for et samlet Storbritannia når man er vitne til slike tilstander.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.