Tonje Brenna (35) seiler opp som Ap’s «redningskvinne».

Kunnskapsministeren mener at et «stort og sterkt» Arbeiderparti vil gjøre livet til mennesker i Norge så mye bedre.

– Jeg synes det er vondt nå når Ap gjør det dårlig. Historisk sett har et stort og sterkt Arbeiderparti bidratt til å gjøre livene til mennesker i Norge bedre, sier Brenna – og legger til:

– Jeg mener det er et selvstendig mål i seg selv at Ap er stort og sterkt. Da kan vi få til forandring.

35-åringen, som er oppvokst på Holmlia, bor nå på Jessheim med mann, barn og hund.

Brenna, som ville ha blitt lærer om hun ikke ble politiker, er nå i en posisjon hvor hun er sjef for alle lærere i Norge. Da statsminister Jonas Gahr Støre ringte og tilbød henne statsrådsposten i fjor høst, var hun fylkesrådsleder i Viken og ikke et sekund i tvil om at hun skulle slå til.

– Som kunnskapsminister skal jeg ikke blande meg i alt mulig, og den balansen der, mellom at lærerne i klasserommet har sin virkelighet og jeg har min, skal jeg ivareta. Samtidig som jeg forsøker å minske avstanden. Det er en stor og viktig jobb, sier hun.

Brenna opplevde at så fort pandemien var over, streiket 8000 lærere i 111 dager for høyere lønn, og 150.000 elever ble rammet.

– Det var vanskelig. Kontakten mistet fremdrift mot løsning. Det er ingen absolutt fasit for når man griper inn med tvungen lønnsnemnd mot en streik blant lærere. Vi ville ikke det. Ikke lærerne eller KS heller. Men skolen er så viktig i barn og unges liv at det får så store konsekvenser å ikke kunne gå på skolen, sier hun ettertenksomt.

Kunnskapsministeren understreker at hun ikke har allergi mot private løsninger, men når det gjelder privatskoler, er Brenna opptatt av at de må bidra til økt mangfold – ikke skjerpet konkurranse.

– Jeg mener supplement til den offentlige skolen er bra, både når det gjelder alternativ pedagogikk, internasjonale skoler og livssynsskoler. Det jeg mener er farlig, er mange privatskoler som er like den offentlige skolen. Det gir skjerpet konkurranse om og mellom elevene. Det er ikke det vi skal ha fokus på! Vi skal ha fokus på best mulig læring, understreker hun.

Brenna vil samtidig ha kontroll på pengestrømmen, slik at de ikke går til boligspekulasjon eller annen form for egen vinning.

Nå lanseres hun som ny nestlederkandidat i Arbeiderpartiet.

– Det er veldig hyggelig med gode ord, men Ap er et stort lag. Jeg er ingen Messias, og kan heller ikke trylle, men det er veldig hyggelig at mange tenker at jeg kan være med på det laget som forhåpentligvis kan løfte oss fremover.

Brenna er veldig sosial av natur, og mener det vil være en fordel.

– Politikk, i hele sin natur, er veldig sosialt. Vi skal snekre politiske løsninger som folk er interessert i, har behov for og nytte av. Så hvis du ikke er interessert i folk, er det vanskelig å være politiker, sier hun.

Vil ha mangfold i ledelsen av Arbeiderpartiet

Kunnskapsministeren mener at Ap’s elendige meningsmålinger bunner i at folk ikke forstår at Arbeiderpartiets politikk er best for dem.

– Jeg tror det er veldig sammensatt, men noe av grunnen til at det ikke er bedre nå, er at vi ikke klarer å breie oss ut, at ikke mange nok tenker at de løsningene Ap og regjeringen kommer med i de kriser vi står i, «passer for meg». Da havner vi der, da, på 18–19 prosent. Ideelt sett burde dobbelt så mange tenke at vi har løsninger for dem, mener hun.

Brenna var 23 år gammel og generalsekretær i AUF da Breivik gikk amok på Utøya. Hun ble skutt i skulderen, men reddet livet ved at hun klarte å gjemme seg i vannkanten og stoppe blodet som sprutet fra kulehullet.

– Det er noe jeg alltid har med meg, ikke som jeg nødvendigvis går og kverner på, men som jeg er innom i hodet mitt på en eller annen måte hver dag. Jeg møter andre overlevende, har skrevet bok om Utøya, blir stilt spørsmål om det og tar det med meg når vi diskuterer sikkerhet og beredskap, forteller hun.

Tonje Brenna kompliserer ikke livet unødvendig.

– Jeg har veldig få regler, er veldig pragmatisk og synes man bør ha latterkrampe minst én gang per dag hjemme hos meg. Det er veldig sjelden jeg krangler på at de gulrøttene skal spises opp. For meg er det viktig at måltidene er hyggelige.

Brenna oppfatter seg selv som veldig ulik tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

– Det at man kan være kvinnelig politiker på mange forskjellige måter, er fint å ha med seg, for noen ganger kan det både være litt trangt i «kvinne-boksen» og litt trangt i «politiker-boksen», og da kan det bli veldig trangt i «kvinnepolitiker-boksen», og da er det godt å vite at man kan være seg selv, ulik Gro, avslutter kunnskapsministeren.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp boken her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.