Mens vi feiret julaften ble en kirke angrepet på grunn av at menigheten ønsket å reparere taket som bokstavelig talt falt i hodet på dem. Reparasjoner av kirker er haram i Egypt. 

Smuldrer opp og faller ned

For to år siden begynte taket på Jomfru Maria og Anba Samuel-kirken i Abis al-Thawra, en landsby i utkanten av Alexandria, å smuldre opp og falle ned. Ved minst én anledning har deler av taket kollapset etter kraftig regn og skadet medlemmer av menigheten. 

Menigheten har appellert til myndighetene om tillatelse til å «reparere taket av hensyn til kirkegjengernes liv og helse», og fikk endelig godkjennelse før jul. 

Kirker tar lett fyr

Dette er eneste kirke i et område som omfatter flere landsbyer og den betjener rundt 600 kristne familier. Den ble bygget i 1979 og har kapasitetsproblemer. Den er alvorlig overfylt, hvilket representerer en sikkerhetsrisiko ettersom kirker ofte «tar fyr» i Egypt. 

Brann i koptisk kirke i Giza, Egypt. Minst 41 omkommet

Kopterne hadde derfor søkt om godkjennelse til også å utvide kirken for bedre å sikre rømningen i tilfelle brannstiftelse. 

Myndighetene godkjente bare reparasjon av taket – men også det ble i meste laget for flertallsbefolkningen i området. De gjorde opprør og kastet stein mot kirken, kopterne og arbeiderne på taket. De satte også fyr på et mindre gårdshus i tilknytning til kirken.

Nye kirker må ikke bygges. Gamle ikke repareres

Årsaken til fortørnelsen er at sharia foreskriver at nye kirker ikke må oppføres på territorier erobret av islam. Heller ikke må eksisterende kirker repareres. 

Å la naturen og tidens tann fjerne allerede eksisterende kirker blir sett på som en form for «toleranse» som man aldri må forstyrre – som dette tilfellet ved å reparere et tak. 

Julaftens voldshandlinger var omfattende nok til at politiet og statlige sikkerhetsstyrker ble nødt til å gripe inn for å spre mobben og gjenopprette ro og orden. De satte også inn vakter rundt kirken.

Alt reparasjonsarbeid «midlertidig» stanset

Det ble ikke gjort arrestasjoner av hverken overfallsmennene eller ildstifterne, men for å «roe situasjonen» ble alt reparasjonsarbeid stanset. På bakgrunn av erfaringer frykter kopterne at den «midlertidige» stansen blir alt annet enn midlertidig. 

Ovenstående scenario har utspilt seg utallige ganger i Egypt: Hver gang en kirke blir legalisert eller reparert – eller bare ryktes å skulle bli legalisert eller reparert – gjør den lokale mobben opprør og angriper de kristne. 

Myndighetene reagerer programmessig ved å forsegle kirkene permanent ettersom de utgjør en «sikkerhetsrisiko». 

Les mer om kopterne her:

Kopterne – den første kristne menighet

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok Islams forfalne hus!

Kjøp De helliges leir!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.