Akkurat som sin forgjenger finner Sveriges nye kulturminister Parisa Liljestrand (M) det umulig å beskrive svensk kultur. Hva er egentlig poenget med en kulturminister som ikke gjenkjenner kultur i eget land?

I et intervju med Expressen ble Liljestrand presset hele fem ganger for å definere hva svensk kultur står for. Svarene hun ga var kun rene floskler, som «åpenhet» og de «demokratiske verdiene».

– Definiera typiskt svensk kultur?

– Jag vill återkomma till värdena som är viktiga ingångsvärden för mig i arbetet. Den fria konsten, rätten att få säga vad man vill, tycka vad man vill, rätten till att uttrycka sig konstnärligt och principiellt.

– Det får man på andra ställen i världen också. 

– Absolut.

– Vad är svensk kultur? Är det att stå i kö?

– Haha! ”är det att stå i kö?”

Hun definerer dog «Midsommar» som «otroligt svenskt. Den blev en del av mitt svenska arv, något som bara finns här».

Så Midsommar er ikke bare slike «töntiga saker» som den tidligere lederen av Sosialdemokraterna Mona Sahlin hevdet i en tale til det tyrkiske ungdomsforbundet:

– Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ’töntiga’ saker

Da Liljestrand, som ankom Sverige fra Iran da hun var 3 år gammel, ble bedt om å definere persisk kultur så hadde hun derimot ingen problemer med å svare.

– Det är väldigt mycket sång, dikt, vers – det har varit viktigt i min familj när jag växte upp. Musik har haft enormt stor betydelse, och gamla diktare. En av mina absoluta favoritpoeter är exempelvis Rumi, svarte hun.

Liljestrand overtar rollen som kulturminister etter Jeanette Gustafsdotter (S), som også avsto fra å svare på spørsmål om svensk kultur i det hele tatt eksisterer.

Kultur (ikke svensk kultur) definerte hun med en multikulturell samling av folk, og avsluttet definisjonen med «Kebabpizza, Zlatan och Melodifestivalen». Innvandrere og de homofiles favorittprogram, med andre ord.

Den nye kulturministeren har fått en dårlig start på sin nye jobb. Det er bare kort tid siden hun dummet seg ut da beskrev den svenske filmregissøren Ruben Östlund som «en fantastisk forfattar.

Östlund er for tiden en av de kulturpersonene i Sverige som får mest internasjonal oppmerksomhet. Men svenskenes nye kulturminister har tydeligvis ikke fått med seg dette.

– Jag är inte förvånad. På ett sätt är det en del av en längre tradition i Sverige: Att det är när man blir tillsatt på en så viktig post som man ska orientera sig i kulturbranschen och försöka skapa en vision, sa Ruben Östlund til Kulturnyheterna.

– Den som har gjort bort sig här är Ulf Kristersson som tillsatt henne. Jag tycker att man ska vara insatt i området innan man får positionen, inte att man ska sätta sig in i det när man fått den.

Svenskene får trøste seg med at også Norge har en (etter min mening) elendig kulturminister, som virker å fokusere mer på LGBTQ-spørsmål enn kultur. Enda verre er det at vi har en finansminister som har funnet opp sin egen form for klimavennlig matematikk.

Les også:

Vedum med sin magiske kalkulator mener vi får bedre rådVi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.