I etterkant av at NRK avlyste debatten om hijab, tok redaktør Danby Choi i Subjekt den på Litteraturhuset i Oslo onsdag kveld.

En lignende debatt skulle egentlig funnet sted kvelden før på NRK-programmet Debatten, men NRK-redaksjonen valgte å bytte tema med begrunnelse i at redaksjonen ikke hadde klart å få inn deltakerne de ønsket.

Subjekts sjefredaktør Danby Choi tok derimot debatten, og som forventet ble den en affære med sterke motsetninger blant både debattanter og tilskuere, skriver Nettavisen.

Hanan Abdelrahman, forfatter og høyskolelektor ved Høgskolen i Innlandet, roste bruk av hijab.

– Det er roen i sjela, det er religionen min som jeg er stolt av. Det er identiteten min, sa hun.

FrP-rådgiver Dana Manouchehri mente på sin side at bruk av hijab er et problem i Norge.

FrP-rådgiveren mener barnehijab må forbys.

– Barn skal ikke indoktrineres verken til det ene eller det andre, sier Manouchehri og understreker at hun heller ikke ønsker at barn skal omskjæres eller døpes.

Medisinstudent og leder i Muslimsk studentsamfunn Ayusha Awan fortalte at hun ikke kan klare seg uten å bruke hijab.

Awan stiller seg kritisk til at man skal nekte barn å gå med hijab før de blir myndige. Selv valgte hun å gå med hijab da hun var 16 år.

– Jeg visste hva jeg gikk inn for. Jeg visste at jeg kom til å bli en markør, sa Awan.

Mennene i Utrop er lei av hijab-debatten

Awan mente videre at religiøse foreldre må kunne få lov til å oppdra barna på den måten de ønsker, og med religiøse verdier.

Mot slutten av arrangementet åpnet Danby Choi opp for spørsmål fra publikum.

Simen Sandelien tok da ordet.

– Jeg har et spørsmål til «hijabistene». Hvordan forener man forestillingen om at man skal være sett på som integrert og assimilert i det norske samfunnet, samtidig som man aktivt tar det valget ved å bruke en markør for å se annerledes ut?

Han fikk kjapt svar fra Anwar og Abdelrahman.

– Jeg håper du ikke vil at alle skal se like ut. Det hadde blitt et litt kjedelig samfunn, svarte Awan.

– Hva er det som sier at vi ikke er integrerte? Kjenner du meg, har du pratet med meg før? Integrering – handler det om utseendet eller om det man bidrar med til samfunnet? Hva tenker dere? spurte Abdelrahman og løsnet på hijaben sin.

– Hvis jeg gjør sånn her og tar den av. Blir jeg mer verdig for deg? spurte hun Sandelien.

Abdelrahman tok derimot ikke av seg hijaben, men løsnet opp hodeplagget.

Abdelrahman mener Sandelien sender et farlig signal.

– Fra majoriteten til minoriteten – hvis du ikke ser ut som oss, er du ikke en av oss, sa hun og la til:

– Jeg er en voksen kvinne på 42 år. Jeg bidrar i det norske samfunnet og har vunnet to priser, og så forteller han meg at jeg ikke er integrert.

Vedrørende bruken av «hijabistene» hadde Abdelrahman følgende å si:

– Det er frekt.

Sandelien mener hodeplagget skaper en sosial avstand.

– Ved å kle seg veldig forskjellig har vi stengt døren for en av de tingene som to mennesker i en integrerings- og assimileringsprosess kan ha glede av å ha felles når de skal møte hverandre på sosiale arenaer.

– Hvis man har samfunnsarenaer der folk aktivt bestreber å identifisere seg med spesifikke grupper og bruker klessignalisering, bidrar det til barrierer. Skal vi få et samfunn med lavere politiske spenninger, mindre rasisme og mer samhold, er vi nødt til å klare å finne sammen i sosiale sammenhenger på tvers av kulturer, avslutter han.

 

 

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.