Danby Choi er redaktør for Subjekt. Han har tatt opp en viktig sak: 80 prosent av norske medier inngår i et konsern. De har derfor fordeler av stordrift som ikke kommer uavhengige medier til gode. Choi mener derfor at de frie mediene bør nyte godt av en egen pressestøtte.

Han møtte en statssekretær og en representant for Amedia i Dax18.

Choi har selvsagt et poeng. Det er ikke like konkurransevilkår når et medie inngår i Schibsted eller Polaris, vs ett som står helt alene. Tenk på kjøpmennene som prøvde å klare seg uten å være med i en kjede. Det er nesten ingen igjen, og det er trenden over hele fjøla: Myndighetene og markedet legger opp til at det skal bare være få aktører.

Vi lever i et winner-takes-all samfunn.

Men med medier er det spesielt, fordi det handler om opinionen og retten til å bli informert.

Statssekretæren gjorde det lett for seg da han sa det norske avismangfoldet viste at Choi tar feil. Konserntilhørighet har ikke innvirkning på meningsinnhold.

Det mente Choi at det hadde. Han spurte hvorfor Klassekampen er annerledes enn de andre avisene, og nevnte også Minerva og Subjekt.

Men det var her Choi bommet. Det er nemlig ikke så stor forskjell på den redaksjonelle linjen i Klassekampen og de andre avisene. Faktum er at de alle beveger seg innenfor det samme meningsuniverset.

Det var ett medie Choi ikke nevnte: Document, og det var neppe tilfeldig.

De meningene vi representerer har kanskje ikke noen plass innenfor Chois rammer. Men da blir det et akademisk spørsmål om hvem som skal stikke av med størst del av kaka.

Representanten for Amedia brukte trusselen fra de store techgigantene som argument for at norske medier må inngå i konsern. Det er ikke lov i NRK å nevne at de eies av de store hedgefondene som BlackRock, Vanguard og State. Til syvende og sist. Og NRK har tilpasset seg den ny oligarkkapitalismen som driver sensur og forfølgelse av egne borgere.

Akkurat i disse dager pågår en viktig sak i amerikansk høyesterett om føderale myndigheter skal ha anledning til å sensurere sosiale medier, samtidig som det kommer en rapport om at Google har intervenert 41 ganger i amerikanske valg på 16 år.

Denne trusselen nevnes ikke av norske medier og heller ikke av Choi. Da spiller det egentlig ikke noen rolle om man inngår i konsern eller ei.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.