Tegning: Karine Haaland.

I Norge kunne vi kanskje greid oss med én avis og én rikskringkaster. Den kunne hett Statsnyheter AS, og der kunne alle norske journalister jobbet under én og samme redaksjon.

Norsk medieverden fremstår utad som et mangfold av nyhetsformidlere, med mange kanaler og publikasjoner. Men når du leser, ser eller hører nyhetene som blir servert, ser du at det er langt fra noe mangfold. Sakene og vinklingene er de samme.

Det er kanskje ikke så rart i en medieverden hvor alle eier hverandre, og også hverandres nyhetsleverandører.

Nyhetsleverandøren NTB, som leverer til alle norske medier, eies av også av disse – NRK, Schibsted, Edda Media og Amedia. Amedia eier også Edda Media.

Amedia eier i tillegg bl.a. Nettavisen. Schibsted eier Aftenposten og VG.

Sammen med bl.a. Schibsted-eide VG, Dagbladet, TV2 og Amedia, som de eier NTB sammen med, eier NRK også kontrollorganet Faktisk.no! 😉

Faktisk.no samarbeider med Facebook om å kontrollere – og senke hastigheten på og begrense tilgjengeligheten til –konkurrerende uavhengige nyhetsformidlere som Document, Resett og Rights.

De store nyhetsformidlerne i Norge formidler nyheter til seg selv, som de får levert av seg selv, de eier hverandre, ligger med hverandre og med politikere de liker og som liker dem, og de kontrollerer og går god for at hverandres nyhetssaker er ekte og sanne, og at alle andres er tvilsomme, hatefulle og rasistiske, og det de serverer, kommer fra samme sted og har samme politiske ståsted og vinkling. Og alt stammer fra venstresiden i norsk politikk.

Det er et sammensurium av medieselskaper som eier hverandre og hverandres nyhetsleverandører, og som i hovedsak formidler samme politiske budskap.

Utad fremstår det som et mediemangfold.

Men dét er det ikke.

Det er ett stort troll med flere forskjellige hoder og én og samme kropp. Og trollet koker sin egen grøt i sin egen gryte og serverer seg selv, og alle hodene får den samme grøten.

Og den som ikke vil spise grøten, er mistenkeliggjort og kontroversiell.

Det heter seg at troll er rike og mektige.

Akkurat som det norske mediekonglomeratet også er.

Men troll er også dumme. Om en for eksempel får narret trollet til å være ute så lenge at sola treffer det, vil det sprekke, heter det.

Troll har heller ikke magemål. En kan narre trollet ved å oppmuntre det til å ete seg fordervet på sin egen grøt, slik at det velger å skjære opp sin egen mage for å kunne stappe i seg mer.
Troll er umettelige.

Og idet trollet kreperer, med sin egen grøt tytende ut av halsen, vil det kanskje skrike opp og rette en siste dirrende, advarende pekefinger mot sin største trussel – den snartenkte og intelligente Askeladden, mens alle hodene gurgler i kor: «Pass deg for ham! Han er gæren!»

Eller andre slike ting som folk og troll gjerne sier når de skjønner at de har kokt og kokt og servert den samme grøten så lenge at den til slutt er blitt stiv og seig som bikkjeskinn og sitter som lim i gryta og er helt aldeles umulig å få løs.

😉

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.