Sakset/Fra hofta

Avisene renner over av saker om seksuelle overgrep i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Desto mer påfallende blir det at VG og Aftenposten er tause om at en toppsjef i deres eget eierkonsern har måttet slutte etter anklager om overgrep.

Ehsan Fadakar er ikke bare anklaget, han er også under politietterforskning, ifølge Dagens Nyheter.

Og det er ikke første gang: Han har vært etterforsket for overgrep før, i 2015. I mellomtiden har Schibsted gitt ham stadig mer ansvarsfulle oppgaver.

Taushet

Nå vil ikke konsernet svare på hvorfor.

«Næringslivstopp etterforsket for overgrep – ble likevel forfremmet». Høres det ut som en god nyhetssak? Noe haiene på desken normalt ville kaste seg over? Noe reportasjelederne ville få vann i munnen av?

Hvorfor har da ikke Norges to største aviser omtalt saken? Og hva med Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Adresseavisen? Hvorfor så tause?

Schibsted eier fem av Norges ti største aviser: Verdens Gang, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen. Gjennom eierskapet i Polaris Media er Schibsted dessuten største eier av Adresseavisen.

Det er selvsagt også grunn til å spørre hvorfor resten av Medie-Norge, med et par unntak, ikke har omtalt saken.

Presset til å slutte

Fredag meldte svenske Aftonbladet at Ehsan Fadakar forlater sin stilling i Schibsted. I den anledning uttalte HR-sjef Josefina Levin i Schibsted Growth:

– Vi har etter samtale med medarbeideren mottatt hans beskjed om å avslutte arbeidsforhold. Arbeidsgiveren deler hans oppfatning om at våre veier skal skilles.

Schibsted-toppen Ehsan Fadakar og eks-politikeren Bodil Sidén stakk av til sydligere breddegrader da det i slutten av oktober begynte å brenne under føttene på Fadakar. (Montasje: Samhällsnytt, skjermdump fra Instagram)

Inntil for noen uker siden var Fadakar Schibsted-konsernets øverste sjef for sosiale medier og tredjepartssamarbeid. I tillegg til fem av Norges største aviser eier Schibsted Finn, flere svenske mediehus og en rekke rubrikktjenester verden rundt.

Den 35-årige iraneren ble suspendert tidligere i høst, da anklagene om alvorlige overgrep og trakassering av en kollega ble kjent. Fadakar ble deretter gjenstand for en intern granskning, og nå har han altså sluttet i stillingen sin i Schibsted.

Alvorlige anklager

For to uker siden publiserte Dagens Nyheter en omfattende historie med nye alvorlige anklager fra Filippa Berg. Hun hadde vært Fadakars kollega og redaktør for viralsiden Lajkat.

De to skal ha hatt et forhold som ifølge Berg var preget av både fysiske og psykiske overgrep.

Berg er også intervjuet av VG. Hun forteller at Fadakar gjennom en årrekke utnyttet sin maktposisjon til å kontrollere og trakassere henne, både fysisk og psykisk.

Fikk tillit i Schibsted

I Schibsted har Ehsan Fadakar gjort karriere og fått stadig nye jobber og mer ansvar – også etter anmeldelsen i 2015.

Schibsted vil ikke kommentere saken, skrev Medier24 fredag. Man vil heller ikke svare på spørsmål om hvorfor han fikk stadig mer ansvar, også etter at anklagene om overgrep begynte å dukke opp.

Fredag 17. november klokken 12.16 sendte NTB ut denne ordknappe meldingen:

Svensk Schibsted-topp slutter etter anklager om trakassering
NTB
En tidligere leder i den svenske avisen Aftonbladet slutter i Schibsted-konsernet etter anklager om trakassering.

Mannen har blitt anklaget for fysisk og psykisk trakassering mot en medarbeider. Dette skal ha pågått i flere år, skriver Aftonbladet.

Mannen er en tidligere leder i Aftonbladet, som deretter har hatt en sentral posisjon i Schibsted-konsernet.

Mannen ble suspendert tidligere i høst, da anklagene ble kjent. Nå har han levert sin oppsigelse, bekrefter HR-sjef Josefina Levin i Schibsted Growth overfor avisen.

Notisen var ikke veldig populær. Et google-søk viser at ett eneste nettsted har formidlet den: Hegnar.no. I tillegg har Dagens Næringsliv laget en egen sak.

Og dett var dett.

Normalt er det ikke noe spesielt ved at en NTB-notis blir ignorert av mange redaksjoner. Men vi er ikke i en normal situasjon. Mediene, inkludert VG og Aftenposten, er svært hissige på grøten når det gjelder #metoo-kampanjen.

Men hva gjør de når deres eget eierkonsern får en overgrepssak i fanget?

Dét har vi sett nå: De gjør ingenting.

Ytringsfrihetens stolte forsvarere velger fortielsen.

 

Les også