Nytt

Ehsan Fadakar gjorde en strålende karriere i mediekonsernet Schibsted, til tross for anklager om overgrep. Men så fortalte en kvinnelig kollega sin historie.

Fredag meldte Aftonbladet at Ehsan Fadakar forlater sin stilling i Schibsted. HR-sjef Josefina Levin i Schibsted Growth:

– Vi har etter samtale med medarbeideren mottatt hans beskjed om å avslutte arbeidsforhold. Arbeidsgiveren deler hans oppfatning om at våre veier skal skilles.

Inntil for noen uker siden var han Schibsted-konsernets øverste sjef for sosiale medier og tredjepartssamarbeid. Schibsted eier blant annet VG, Aftenposten, Finn, flere svenske mediehus og en rekke rubrikktjenester verden rundt.

Suspendert i høst

35-åringen ble suspendert tidligere i høst, da anklager om alvorlige overgrep og trakassering av en kollega ble kjent.

Den 35-årige iraneren skal ha blitt gjenstand for en intern granskning. Etter granskningen skal Fadakar ha valgt å slutte i stillingen sin i Schibsted, ifølge Medier24.

Dagens Nyheter har tidligere skrevet at Fadakar er under politietterforskning. Fadakar selv har etter alt å dømme rømt fra alt sammen og befinner seg i utlandet. På et sted hvor badevannet stadig er behagelig, å dømme etter bilder publisert på sosiale medier.

Schibsted-toppen Ehsan Fadakar og eks-politikeren Bodil Sidén ser ut til å hygge seg på breddegrader hvor vinteren ikke har meldt sin ankomst. (Montasje: Samhällsnytt, skjermdump fra Instagram)

I en «hilsen» til svenske myndigheter skriver kjæresten Bodil Sidén, eks-Moderaterna-politiker og nå pressesjef i taxitjenesten Uber på sin Instagramside:

«They’re not gonna get us, Not gonna get us”

Setningen stammer fra en tekstlinje i en sang av den russiske gruppen t.A.T.u.

Sidén forlot Moderaterna i protest mot at daværende partileder Anna Kinberg Batra åpnet for en viss grad av samarbeid med Sverigedemokraterna.

Flere innvandrerprofiler

Ehsan Fadakar er én av tre innvandrer-profiler som ennå ikke er navngitt av svenske medier, til tross for at de er anklaget for grove overgrep.

I tillegg til Fadakar er en sjef i SVT og Sveriges Radio, også han iraner, anklaget for flere voldtekter. Den «folkekjære» komikeren og selverklærte feministen Soran Ismail er også anklaget av flere kvinner for samme type overgrep. Ismail har kurdisk bakgrunn.

Allerede i 2015 ble Fadakar politianmeldt etter anklager om overgrep i forbindelse med en jobbreise. Saken ble senere henlagt.

Anklaget av kollega

For to uker siden publiserte Dagens Nyheter en omfattende historie med nye alvorlige anklager fra Filippa Berg. Hun hadde vært Fadakars kollega og redaktør for viralsiden Lajkat.

De to skal ha hatt et forhold som ifølge Berg var preget av både fysiske og psykiske overgrep.

DN viste blant annet til meldinger med nedsettende karakteristikker fra Fadakar. Han skal også ha truet Berg med at hun kunne miste jobben, eller få problemer på arbeidsplassen.

Fire tidligere medarbeidere beskriver Fadakar som «en maktfullkomlig person som mobbar och fryser ut dem som kritiserar honom».

– Ble trakassert fysisk og psykisk

Berg er også intervjuet av VG. Hun forteller at Fadakar gjennom en årrekke utnyttet sin maktposisjon til å kontrollere og trakassere henne, både fysisk og psykisk.

– Han manipulerte meg og skremte meg til ikke å prate om det, sier Filippa Berg til VG.

Men hun valgte altså likevel å gjøre det:

– Jeg ønsket også å ta ansvar som feminist, og fortelle av hensyn til andre kvinner som kan ha blitt, og kan bli, utsatt for ham, sier hun.

Ehsan Fadakar startet Nyheter24, her var han også sjefredaktør. Han har jobbet i Aftonbladet som debattredaktør og ansvarlig for sosiale medier. For noen år siden startet han viralsiden Lajkat.

Siden har han jobbet i Schibsted, først i Sverige, senere for hele konsernet.

Lynkarriere i Schibsted

I Schibsted har han gjort karriere og fått stadig nye jobber og mer ansvar – også etter anmeldelsen i 2015.

Schibsted vil ikke kommentere saken, skriver Medier24. Man vil heller ikke svare på spørsmål om hvorfor han fikk stadig mer ansvar også etter at anklagene om overgrep begynte å dukke opp.

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker, og har ingen kommentarer til dette, utover det som er referert i Aftonbladet, skriver kommunikasjonsdirektør Kjersti Oppen i en sms til Medier24.

Ehsan Fadakar har ikke besvart Medier24s henvendelser, skriver nettstedet.

«Frp bruker Breivik-retorikk»

Fadakar er mannen som skrev dette om Fremskrittspartiet i Aftonbladet i 2013:

«För bara några veckor sen släppte Moderaternas systerparti Höyre in massmördarens favorit­gäng i regeringsställning. Frp anvender sig gärna av Breivikretorik som låter hemskt likt SD eller om det är tvärtom alltihopa. Norge måste stoppa smyg­islamiseringen. Islam jämförs med nazismen»..

Han skrev at Siv Jensen sparket mot romfolket:

«De skal ut. Inn på bussen. Ut av landet. Dumpes. Rikeste landet i verden behandler det fattigste folket i Europa som dyr».

Til TV 2 sa Fadakar at han regnet med at innlegget ville skape debatt, og at han ble møtt med mye «hat» fra både svenske og norske lesere i etterkant av publiseringen:

– Jeg skrev kommentaren for å skape debatt rundt det som har skjedd med debattklimaet og politikken i Norge. Rasistiske partier må ikke normaliseres.