I halvannet år har Mason Greenwood vært ute i kulden i Manchester United. Nå er han og klubben enige om å avslutte kontrakten.

Manchester United publiserte en redegjørelse for avgjørelsen mandag ettermiddag, melder NTB.

«Basert på bevisene som er tilgjengelige for oss, har vi konkludert med at materialet som ble lagt ut på nettet, ikke ga et fullstendig bilde, og at Mason ikke begikk lovbruddene han opprinnelig ble siktet for», skriver United.

«Med det sagt, som Mason offentlig erkjenner i dag, har han gjort feil han tar ansvar for».

Greenwood ble utestengt fra all fotball da han ble anklaget for  oldtektsforsøk, vold og drapstrusler mot en kvinne, skriver NTB, uten å nevne at kvinnen var Greenwoods samboer og kjæreste.

Saken ble henlagt, og Greenwood er fortsatt sammen med kvinnen som anklaget ham, og paret har barn sammen, ifølge en Manchester United-supporter.

Men selv om Greenwood ikke er dømt for noe som helst, så reagerte flere medieprofiler og en del fans da det ble kjent at United vurderte å la Greenwood starte opp igjen.

– Jeg kommer ikke til å kunne fortsette å støtte United dersom Greenwood forblir i klubben, sier den britiske TV-profilen Rachel Riley til BBC.

– Det ville vært ødeleggende for klubben min å bidra til en kultur som børster dette under teppet. Jeg håper virkelig de gjør det rette.

Med andre ord: Selv om Greenwood ikke er dømt, så skal han utestenges. Britisk fotball har ikke gitt slipp på trenden vi så under MeToo-galskapen: Anklagen er både dommen og straffen. Klassisk rettsfilosofi er snudd på hodet, fordi feminisme. Uskyldig inntil det motsatte er bevist? Glem det, det er 80-talls.

Hysteriet under MeToo hadde flere ofre, som journalisten Fredrik Virtanen, som mistet jobben sin i Aftonbladet kun på grunn av en anklage som aldri vant frem i retten. Faktisk fikk Virtanen erstatning av kvinnen som anklaget ham, men dét hjalp ikke hans karriere, og han er fortsatt en persona non grata. Selv SVTs Uppdrag Granskning mener mediene behandlet saken på feil måte.

Hvis Greenwood har banket opp kjæresten sin, så bør han selvsagt straffes. Men hun har trukket tilbake anklagene, og det at hun velger å fortsette forholdet er vel en antydning på at hun angrer. For hvis hun hadde vunnet en rettssak mot Greenwood ville hun trolig få en erstatning som ville gjøre henne økonomisk uavhengig.

Greenwood innrømmer at han har gjort feil, uten at han spesifiserer hva feilene består av.

«Jeg vil starte med å si at jeg forstår at folk vil dømme meg på grunn av det de har sett og hørt i sosiale medier, og jeg vet at folk vil tenke det verste», skriver han i en uttalelse gjengitt av blant andre Sky Sports mandag.

«Jeg ble oppdratt til å vite at vold eller overgrep er galt, jeg gjorde ikke de tingene jeg ble anklaget for, og i februar ble jeg frikjent for alle anklager. Jeg aksepterer imidlertid fullt ut at jeg gjorde feil, og jeg tar min del av ansvaret for situasjonene som førte til innlegget i sosiale medier»

Disse feilene var tydeligvis ikke nok for en rettssak, eller at offeret fant jeg et nytt sted å bo. Greenwood benekter at han har vært voldelig, og at han var uskyldig i alle anklager som ble rettet mot ham.

For meg fremstår hele saken som en skandale. Er MeToo-tyranniet snart historie?

Les også:

Fredrik Virtanen må betale 580.000 kroner i saksomostninger

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.