Fredrik Virtanen må betale 580.000 kroner i saksomkostninger etter at han trakk søksmålet mot Cissi Wallin og hennes norske forlag.

Det kommer fram i en kjennelse fra Ringerike, Asker og Bærum tingrett, skriver VG.

Bakgrunnen er en #MeToo-sak, som Julie Dahle beskrev slik i januar 2020.

Heksejakten på Fredrik Virtanen er det største overgrepet i svensk pressehistorie. Wallin publiserte på Instagram beskyldningen om at  Virtanen hadde voldtatt henne, og alle de store svenske mediehusene gjenga historien uten spørsmål.

Virtanen ble tillagt rollen som offentlig kjent voldtektsmann. Presseetikken var fullstendig fraværende, kildekritikken ble satt til side fordi en kvinne fortalte «en viktig historie».

Men politietterforskningen viste at det ikke var hold i historien. En mann var knust fordi en kvinne ville det slik.

Tittelen på artikkelen til Dahle var «Kvinner som hater menn». Merkelig nok var dette et tema i min artikkel om det tyske bandet Rammstein, som ble publisert for noen dager siden.

Åsa Lindeborg skrev om saken i Aftonbladet.

Nyordningen kan beskrivas så här: Förr var en nyhet «X har våldtagit Y». Medierna skrev enbart i händelse av att juridisk dom fallit mot en tillräckligt offentlig person. I dag är en nyhet «Y anklagar X för våldtäkt». Det spelar ingen roll om att vi inte kan belägga att påståendet är sant.

Förr var den första frågan instinktivt källkritisk: Talar hen sanning? I dag är arbetsmetoden: Vi får aldrig ifrågasätta en kvinnas berättelse!

NTB skriver kort og tørt om nyheten:

Wallin er i det svenske rettsvesenet dømt for ærekrenkelser etter metoo-anklager mot den svenske journalisten Fredrik Virtanen. I selvbiografien forteller hun om en påstått voldtekt i 2006.

Boka er gitt ut av det norske forlaget Memo. Sammen med Wallin var de saksøkt i en sak som skulle opp i tingretten 31. mai, men Virtanen trakk søksmålet bare en uke før.

Anklager uten bevis ødela Virtanens liv. Han ble persona non grata i Sverige. Ingen svenske forlag ville utgi hans bok om saken, til tross for at han aldri ble dømt for noe. Ingen ville ansette ham.

Nå må han betale nesten 600.000 kroner i erstatning fordi han trakk søksmålet mot Cissi Wallin, som altså startet det hele ved å komme med udokumenterte påstander om grov kriminalitet. Mediene fulgte de juridiske prinsippene som synes å gjelde i #MeToo-saker:

Anklagen er dommen, og straffen følger umiddelbart. Tvilen skal aldri komme den tiltalte til gode. Bevis er unødvendig: Hvis man føler seg voldtatt, så er man voldtatt.

Som Dahle skrev:

Kvinner i dag har mye makt. Ikke minst har de seksuell makt. Den makten må ikke misbrukes til å navngi menn man ikke liker, menn man ikke ville ha eller menn man angret på at man hadde sex med.

Med makt følger plikt. Dette viktige prinsippet gjelder dessverre ikke lenger i dagens woke-fascistiske virkelighet.

Virtanen betaler prisen.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.