Nytt

Tidligere sjef for sosiale medier og tredjepartssamarbeid i mediekonsernet Schibsted, Ehsan Fadakar. (foto fra Twitter)

Flere norske medier navngir hvite menn i mediebransjen som er anklaget for seksuelle overgrep, men holder kjeft om sjefen i Schibsted med bakgrunn fra Iran, Ehsan Fadakar.

I kjølvannet av #metoo-kampanjen har det blusset opp en presseetisk debatt om identifisering. Svenske medier har navngitt tre kjente medieprofiler anklaget for overgrep og trakassering.

Også mange norske medier har navngitt de tre hvite, svenske mennene: Fredrik Virtanen i Aftonbladet, Lasse Kronér i SVT og Martin Timell i TV 4.

  • Timell er navngitt av NRK, TV 2, Aftenposten, VG, ABC Nyheter, Klassekampen, P4, Dagbladet og Document.
  • Virtanen er navngitt av NRK, TV 2, VG, Klassekampen, Dagens Næringsliv og Document.
  • Kronér er navngitt av TV 2, Klassekampen og Document.

Listene er ikke uttømmende, de er basert på enkle Google-søk.

Saken om Ehsan Fadakar boblet like under overflaten i flere uker. Det lakk ut stadig flere detaljer og anklager.

35-åringen ble suspendert tidligere i høst, da anklager om alvorlige overgrep og trakassering av en kollega ble kjent.

Etter en intern granskning skal Fadakar ha valgt å slutte i stillingen sin i Schibsted. Hvor frivillig det var, kan man lure på. Dagens Nyheter har tidligere skrevet at Fadakar er under politietterforskning.

Da han ble suspendert fra jobben sin som sjef for sosiale medier i Schibsted-konsernet, var det stille.

Fredag ble han tvunget til å si opp. Igjen var det stille.

Det vil si, ikke helt. Document vurderte å navngi ham fredag, før det ble kjent at han var presset til å si opp jobben som Head of Social i Schibsted, men valgte å vente. Vi publiserte vår artikkel lørdag. Da hadde det norske bransjenettstedet Medier24 allerede kommet oss i forkjøpet.

Redaktør Gard L. Michalsen i Medier24 synes det er «påfallende» at svenske medier anonymiserer Fadakar, sier han til Klassekampen.

Michalsen mener de svenske og norske mediene som har navngitt enkelte bransjeprofiler, men utelatt å navngi Schibsted-toppen, har et forklaringsproblem.

– Når man sammenlikner disse sakene, synes jeg det er rart at denne mannen ikke er navngitt i svenske medier. Jeg er nysgjerrig på hvorfor alle de som er identifisert i svensk presse i kjølvannet av #metoo, er hvite menn, sier Michalsen.

– Jeg håper det ikke er slik at Schibsted-toppen ikke er navngitt fordi han har en flerkulturell bakgrunn, men jeg synes det er påfallende, og frykter at det kan være en faktor.

Michalsen og Medier24 er et friskt pust inn i det støvete, ryggdunkende brorskapet norsk presse har vært i alle år. Han stiller presise, betimelige spørsmål.

Også Document stilte spørsmål ved norske mediers taushet i går. Vi påpekte særlig tausheten fra Schibsted-avisene.

Men som det framgår over, har flere medier noe å svare for.

Norsk presse, og Schibsted-avisene i særdeleshet, har definitivt et forklaringsproblem.

 

Kjøp Walter Laquers «Det ufattelig var sant» fra Document Forlag her.