Gjesteskribent

«Dumme ting» kan være så mangt i disse #metoo-tider. Noe er helt klart lovbrudd, og må straffes deretter. Mye havner – på godt og vondt – i sekkeposten «dårlig dømmekraft», og er gjerne et resultat av for eksempel misbruk av makt, overmot, stort selvbilde, lite empati, alkohol og en hel rekke lite flatterende omstendigheter/karaktertrekk.

La oss se på noen saker med politikere involvert som har gått ut på seksuelle overgrep/uønsket adferd/etc. der blant annet aldersforskjell, kjønn og posisjon har spilt en rolle:

  • Frp-nestleder Terje Søviknes ble i 2000 anklaget for sex-overgrep mot en 17 år gammel jente under FpUs landsmøte i Langesund. Overgrepet skal ha skjedd på et nachspiel etter en fest. Saken ble henlagt. I desember 2016 kom Søviknes tilbake som rikspolitiker.
  • Trond Giskes tidligere statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Roger Ingebrigtsen (Ap) trakk seg i 2012 fra alle verv, etter å ha innrømmet et seksuelt forhold med 17 år gammel jente i 2004, åtte år tidligere. Innad i Ap ble saken ansett som en «Søviknes-sak»: Et forhold med et uakseptabelt maktforhold, mellom en svært ung kvinne og en 20 år eldre mann.
  • Tidligere Frp-topp Trond Birkedal ble 2012 i lagmannsretten funnet skyldig i seksuelt misbruk av en 15 år gammel gutt, og dømt til syv måneders fengsel. Birkedal var avtroppende leder i FpU, der gutten var medlem.
  • Venstre-nestleder Helge Solum Larsen ble siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente på Rogaland Venstres årsmøte i februar 2012. Saken ble henlagt etter bevisets stilling. Jenta anket, riksadvokaten opprettholdt henleggelsen. Venstre ønsket ham ikke tilbake i partiet. Solum døde i 2015.
  • Arne Byrkjeflot (Rødt, LO etc.) måtte i 2013 frasi seg verv etter at han hadde vist såkalt «dårlig dømmekraft» gjennom sitt forhold til en ung kvinnelig tillitsvalgt, ca 40 år yngre enn ham. Kvinnen er nå død.
  • Rune Øygard (Ap) ble i 2013 dømt til to år og tre måneders fengsel for bl.a. 50 samleier over en periode på 22 måneder med en jente under den seksuelle lavalderen.
  • Ti personer har varslet om at Kristian Tonning Riise (H) har begått seksuell trakassering. Tonning Riise har trukket seg som leder av Unge Høyre.
  • Fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning (Sp), trakk seg etter varsler om såkalt «upassende oppførsel». Partiet utelukker ikke at det kommer flere varsler.
  • Ulf Leirstein (FrP) trakk seg fra alle verv etter å ha foreslått trekant-sex og delt porno med blant annet en FPU’er.
  • Giske-saken trenger neppe noen nærmere presentasjon. Han trakk seg nylig som nestleder i Ap etter uker med stadig sterkere anklager om seksuell trakassering over flere år. Nå er han også kastet ut av Aps sentralstyre.

Med unntak av de fire nederste på listen, hvis endelige skjebner som politikere det pt. er for tidlig å si noe om, forsvant de øvrige mennene på listen over i det store og hele ut av politikken og mediebildet. Den eneste som hittil har gjort et ordentlig comeback, er Terje Søviknes. Hans historie fra 2001 vil imidlertid henge ved ham til evig tid, for som statsminister Erna Solberg sa senest høsten 2017: ”- Jeg kommer aldri til å unnskylde det Terje Søviknes gjorde.”

Dagbladets Marie Simonsen traff i november 2017 spikeren på hodet dersom ovennevnte saker hadde vært med en kvinne i rollen som overgriper:

Når jeg hører alle disse [#metoo-] historiene, noen av dem har jeg hørt bruddstykker av før, må innrømmes, så spør jeg meg om kvinner kunne ha opptrådt på samme måte. Kunne kvinnelige ledere ha trakassert, misbrukt og blitt beskyldt for voldtekt av yngre mannlige medarbeidere og fortsatt hatt en jobb?

Til nød fått jobb i et annet mediehus?

Selvsagt ikke. Tanken er absurd.

Uten at vi nødvendigvis trenger Marie Simonsens hjelp til å slå inn åpne dører, er det likevel greit å få bekreftet det selvsagte: Samme regler må gjelde for begge kjønn.

Opinionen formes i dag  også av hva som ikke fortelles og medienes utelatelser danner et ingenmannsland som kan okkuperes av nye aktører, på godt og vondt. Hovedstrømsmedier må ta dette med i beregningen.

Rykter som får leve sitt eget liv kan forgifte samfunnsklimaet hvis de ikke tas tak i. Det påhviler både medier og politikere et ansvar. Også «nye medier» som mener de etablerte forsømmer seg. Relasjonen mellom det politiske lederskap på den ene siden og velgerne på den andre er mer uforutsigbar enn før. Vi har valgt våre ledere fordi vi tror på deres dømmekraft. Viser den seg å være dårlig, har både lederne og velgerne et problem.

 

 

Noen kilder:

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/bKAJe/Venstre-onsker-ikke-Helge-Solum-Larsen-tilbake

https://www.nettavisen.no/nyheter/–vi-bruker-sunn-fornuft/3526154.html

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/ingebrigtsen-saken/roger-ingebrigtsen-innroemmer-seksuelt-forhold-til-17-aaring/a/10056117/

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/fremskrittspartiet/trond-birkedal-doemt-til-sju-maaneders-fengsel/a/10047045/

Røde Roger-sak for Rødt i Trondheim

 

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/oeygard-saken/oeygard-doemt-til-to-aar-og-tre-maaneders-fengsel/a/10143949/

https://www.nrk.no/norge/solberg_-_-unnskylder-aldri-det-soviknes-gjorde-1.13794913

https://www.dagbladet.no/kultur/det-er-ikke-erna-solbergs-skyld-at-journalister-er-sa-blyge-at-de-ikke-spor-om-terje-soviknes/68900998

https://www.dagbladet.no/nyheter/ulf-leirstein-trekker-seg/69338197