I juni ble det konstituert en interdepartemental gruppe som skulle vurdere sårbarhet og sikkerhet til undersjøiske kabler og oljeinstallasjonene. Gruppen møttes 15. september. Sabotasjen rundt Nordstrøm ‘1 og 2 aktualiserer arbeidet.

– Det stemmer at det ble avholdt et møte på embetsnivå om sikkerhetstruende maritim aktivitet i Forsvarsdepartementets lokaler i forrige uke. Etterretnings- og sikkerhetstjenestenes trusselvurderinger etter Russlands angrep på Ukraina har medført økt prioritering av arbeidet for å motvirke ulovlig etterretningsvirksomhet, også maritimt. Utover dette kommenterer vi ikke på interne møter i departementet, sa Hanne Skodje, fungerende kommunikasjonssjef for fiskeri- og havministeren, før helgen på DNs spørsmål om møtene.

At de to gassledningene til Tyskland er blitt utsatt for sabotasje setter en støkk i alle som har installasjoner til sjøs.

Det ble kalt inn til det første møtet i den såkalte interdepartementale gruppen i juni, og 14. september var det et innspillsmøte om «håndtering av sikkerhetstruende maritim aktivitet», skriver Dagens Næringsliv. Dagen etter ble det gitt en orientering om en utredning av risikoen, ifølge dokumentoppføringer i Justis- og beredskapsdepartementets postliste. (NTB)

Olje- og energiminister Terje Aasland stiller i Stortinget idag for å svare på spørsmål om sabotasjen mot Nordstrøm-ledningene.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.