Slukking av brannen på Front Altair, 13. juni. Foto: Frontline/NTB Scanpix

Trump Spør hvorfor amerikanske krigsskip beskytter trafikken gjennom Hormuz-stredet når USA er energiuavhengig og andre land som Kina og Japan er langt mer avhengig av oljeimport.

USAs president Donald Trump antyder at amerikanerne bør slutte med å beskytte shippingrutene i Hormuz-stredet, hvor tankskip er blitt rammet av eksplosjoner.

Trump peker på at Kina og Japan er blant landene som importerer olje via det viktige stredet, som forbinder Omanbukta med Persiabukta.

– Så hvorfor beskytter vi shippingruter for andre land (i mange år) for null kompensasjon, tvitrer Trump mandag.

– De bør beskytte sine egne skip på det som alltid har vært en farlig ferd, tilføyer Trump.

– Vi trenger ikke engang å være der, fortsetter han og viser til at USA selv har enorme oljeressurser.

Uttalelsene kommer etter at USAs spesialrepresentant for Iran, Brian Hook, tok til orde for en «global reaksjon» på det han omtalte som iranske trusler mot maritim sikkerhet i området.

De siste månedene har USA anklaget Iran for å stå bak sabotasje og eksplosjoner som har rammet en rekke oljetankskip. Myndighetene i Iran avviser anklagene og kaller dem for løgn.

Ett av tankskipene som ble rammet av eksplosjoner, er registrert i Norge, mens ett av de andre tilhører John Fredriksens rederi Frontline. (NTB)  24. juni

USA ønsker at berørte stater skal påta seg ansvaret. To norske skip er rammet.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.