Det iranske tankskipet Grace I ligger for anker ved Gibraltar etter å ha blitt oppbrakt av britiske spesialsoldater i begynnelsen av juli. Iran svarte med å kapre et britisk skip og la ikke skjul på at det var gjengjeldelse. Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

USA har rettet en formell forespørsel til Tyskland, Frankrike og Storbritannia om å delta i en militær eskorte av skip i Hormuz-stredet. Tyskland stilte seg umiddelbart negativ.

– Vi har formelt spurt Tyskland om å bli med, sammen med Frankrike og Storbritannia, på å sikre Hormuzstredet og ta opp kampen mot iransk aggresjon, sier Tamara Sternberg-Greller, talsperson for USAs ambassade i Berlin.

– Medlemmer av den tyske regjeringen har vært tydelige på at navigasjonsfriheten må beskyttes. Vårt spørsmål er: Beskyttes av hvem? spør hun.

Tyskland negativ

Tysklands reagerte negativt.  Landet ønsker ikke å delta i å legge «maksimalt press på Iran».

Tysklands utenriksdepartement sier tirsdag at de nå har blitt brifet om innholdet i planen, men at de ikke har lovet noen tysk deltakelse i operasjonen.

Videre opplyses det at Tyskland kommuniserer tett med Frankrike og Storbritannia.

Det tyske utenriksdepartementet har ikke offentliggjort noen av detaljene i den amerikanske planen, men sier at hovedprioriteringene må være nedtrapping av spenningene og diplomatisk arbeid.

Videre fastslår departementet at «deltakelse i den amerikanske strategien om maksimalt press er uaktuelt for oss». (NTB)

Iran har plassert magnetminer i skipssider og kapret flere skip, deriblant et britisk. Det tyske nei er bare det siste i en lang rekke hvor Tyskland nekter å delta i amerikanske sikkerhetsoperasjoner.