Iran satser på at uenigheten mellom Europa og USA om synet på bruk av makt skal hindre et effektivt svar på nye kapringer. Så lenge EU og mediene er mer opptatt av å ta avstand fra Trump, har Iran fri bane. Her det iranske skipet Grace I som ligger landfast ved Gibraltar. Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

Revolusjonsgarden i Iran opplyste søndag at den har kapret nok et skip med ulovlig last. Kapringen skjedde onsdag, men det blir ikke opplyst nasjonalitet på skipet.

Iran tok i juli det svenskeide, britiskregistrerte skipet Stena Impero i internasjonalt farvann og tvang det til Bandar Abbas med et mannskap på 23.

Ved å kapre nok et skip utfordrer Iran ikke minst EU. Iran vet nok hvilke nasjoner det legger seg ut med.

– Dette utenlandske fartøyet har mottatt drivstoff fra andre skip og fraktet det til arabiske land ved Persiabukta, sier general Ramazan Zirahi til nyhetsbyrået.

EU vil ikke samarbeide med USA som har oppfordret til en felles eskortetjeneste i Persiabukta. Ifølge EU er det Trump som eskalerer situasjonen og mediene gjør sitt til å fyre opp under en slik versjon.

Iranske tjenestemenn har antydet at arrestasjonen er en gjengjeldelse etter at et iransk tankskip ble tatt i arrest ved Gibraltar i begynnelsen av juli. Britiske marinesoldater deltok i aksjonen mot skipet, som ble anklaget for å være på vei til Syria med olje.

Nei, Iran har ikke antydet, Vokterrrådet sa eksplisitt at kapringen av Stena Impero var en hevn for at britene tok iranske Grace I.

Det antydes av NTB at USA står bak.

Spanske myndigheter opplyste tidlig at skipet ble stanset etter en forespørsel fra USA, men dette ble senere avvist. I USA ble imidlertid operasjonen hyllet av Trump-administrasjonen.

Hyllet? Dette er ikke språkbruk som er et nyhetsbyrå verdig. Hvis skipet førte ulovlig olje til et sanksjonsbelagt morderisk regime, er det vel bare rett og riktig at det ble stanset? NTB får det til å høres ut som om USA driver selvtekt og setter britene i en vanskelig situasjon.

Så går NTB over til fri fantasi som spiller rett i hendene på iransk propaganda:

Spenningene i området har begynt etter at USA trakk seg fra atomavtalen som ble inngått mellom Iran og seks stormakter i 2015. De siste månedene har USA økt sitt militære nærvær i området, samtidig som Iran igjen er rammet av harde amerikanske sanksjoner.

Nei, spenningen «begynte» ikke da Trump trakk USA ut. Den har steget etter at den arabiske våren ble til vinter og utløste en krig i Syria som trakk til seg en rekke aktører, hvorav Iran var en av de fremste. Iransk imperialisme er det som har drevet opp spenningen.

NTB fortsetter i den velkjente antiamerikanske retorikken fra 70-årene der alt USA gjør tolkes negativt.

USA har en flåtestyrke i området. USA er energiuavhengig og trengte ikke vokte skipstrafikken, men gjør det likevel.

Hvilke makt kan den tyske marine sette inn?

Hvor mange divisjoner har paven, spurte Stalin. Man kan vri på det: Hvor mange divisjoner har Merkel?

Det har ennå ikke gått opp for Berlin hva som foregår og at dialog ikke løser problemene, hverken på hjemmebane eller i Persiabukta. Tyskerne «varmer seg» på antiamerikanisme og det samme gjør NTB.

USA forsøker nå å få andre vestlige land med på å sende marinefartøy til Persiabukta som ifølge amerikanerne skal sørge for at skipstrafikken kan passere trygt.

Iran har advart om at en slik operasjon vil virke provoserende og øke spenningene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.