Nytt

Den iranske oljetankeren Grace 1 kan forlate Gibraltar, fastslår høyesterett i det britiske området etter at USA forsøkte å forlenge arresten.

Det melder avisa Gibraltar Chronicle etter et rettsmøte torsdag ettermiddag.

Myndighetene på Gibraltar bekreftet tidligere på dagen at USAs justisdepartement i siste liten prøvde å utsette en planlagt frigivelse av skipet torsdag.

– USA har søkt om å holde Grace 1 i forvaring som følge av en rekke anklager som nå blir vurdert, opplyste myndighetene.

Den britiske marinen stanset den iranske tankeren 4. juli med påstander om at Iran brøt sanksjoner som skal forhindre salg av olje til Syria.

Forsikringer fra Iran

Høyesterettsdommer Antony Dudley sier ifølge Gibraltar Chronicle at han ikke har fått noen amerikansk begjæring. Regjeringen i det britiske området har fått formelle, skriftlige forsikringer fra Irans regjering om at skipet ikke kommer til å losse sin last i Syria, heter det i kjennelsen.

Grace 1 ble tatt i forvaring i Gibraltar tross kraftige protester fra Iran. To uker senere tok iranske myndigheter det svenskeide, britiskregistrerte skipet Stena Impero i arrest som en gjengjeldelsesaksjon.

Spent i Persiabukta

Etter seks uker i Gibraltars havn ville ikke statsminister Fabian Picardo fornye ordren om å holde tankskipet tilbake. Han sier han er trygg på at skipet ikke lenger vil dra til Syria med lasten.

Saken har vært en vesentlig grunn til at det har vært en spent situasjon mellom Iran og Storbritannia, og en av årsakene til at britene har tatt initiativ overfor flere land til å etablere en militær vaktordning for sivile skip i Persiabukta og Hormuzstredet.

Britiske myndigheter sa nylig at det er opp til Gibraltar å avgjøre skipets skjebne.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!