Iran innkalte først den britiske ambassadøren på teppet for å protestere mot oppbringingen av supertankeren Grace 1 med to millioner fat olje utenfor Gibraltar.. Nå krever regimet at skipet øyeblikkelig frigis.

Men Storbritannia har sitt på det tørre. Skipet ble oppbrakt fordi det brøt FN-sanksjonene mot Syria.

Iran krever at Storbritannia umiddelbart frigir det iranske oljeskipet som torsdag ble tatt i arrest ved Gibraltar som følge av mistanker om frakt til Syria.

Iran fordømmer fredag beslaget og har også innkalt den britiske ambassadøren i landet som følge av hendelsen.

Skipet ble beslaglagt av politiet og tollvesenet i Gibraltar, assistert av den britiske marinen.

Bakgrunnen er mistanke om at skipet var på vei til Baniyas-raffineriet i Syria, noe som vil være et brudd på sanksjonene som EU har innført mot det syriske regimet.

Spanias fungerende utenriksminister har opplyst at oljetankeren ble stoppet etter en forespørsel fra USA. (NTB)

Iran har stilt seg dumt til, både når det gjelder flaggnasjon, skipets eier og lastens destinasjon.

  1. Ship flagged from Panama – The Iraqis pretended the ship was under the control of Panama as a way of preventing international inspectors from boarding.
  2. Cargo tagged as Iraqi – Documents on the ship indicated the cargo, which was either crude or fuel oil, belonged to Iraq.
  3. Tanker company in Singapore “manages” the ship – Registration for the “Grace 1” shows the the tanker is managed by a Singapore-based company.

Dette røykteppet forsvant da Iran innkalt den britiske ambassadøren for å protestere beslaget. Det var det samme som å innrømme at Iran er eier og lasten skal til Syria. Begge regimer er underlagt sanksjoner.

Det er andre omstendigheter som er verdt å poengtere: Beslaget skulle skjedd i EUs regi. Gibraltar er følsomt område for Spania. Spania fremhever at henvendelsen kom fra USA. Dermed slipper Spania belastningen med å konfrontere Iran.

Iran stiller seg PR-messig i et dårlig lys. De har sabotert tanktrafikken gjennom Oman-bukta og Hormuz, men selv raser de deres skip stanses for kontroll.

Lasten – to millioner fat olje – representerer betydlige verdier for Iran.

 

Seized Iranian tanker: 3 lies, 3 controversies, and 3 huge questions left to be answered

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!