Tankskipet Asphalt Princess ble tirsdag meldt kapret utenfor Fujaraih i Emiratene, men onsdag het det at situasjonen var over og at «personer» hadde forlatt skipet. Det er i tilfelle det andre angrepet på skipsfart som Iran står bak. Det tyder på at den nye presidenten, Ebrahim Raisi, vil føre en mer aggressiv politikk.

 

shippingnettstedet Lloyd’s List og selskapet Dryad Global har meldt at det var det Panama-registrerte tankskipet Asphalt Princess som ble kapret. Sporingsdata for skipet viste tidlig onsdag morgen at det var på vei mot iransk farvann utenfor kysten ved Jask, ifølge Marine Traffic. (…)

Marine Trade Operations (UKMTO), som er en del av det britiske forsvarsdepartementet, omtalte tirsdag hendelsen som en «potensiell kapring» og ba alle skip i nærheten om å utvise stor forsiktighet. Hendelsen fant sted rundt 60 nautiske mil utenfor Fujairah i De forente arabiske emirater.

Onsdag opplyste UKMTO at hendelsen er avsluttet, og at personer som bordet skipet, nå har forlatt det – uten å oppgi flere detaljer.

USA, Israel, Romania og Storbritannia sier det var en kapring, men den kan ha blitt avbrutt. Det er i tilfelle det andre tilfellet av iransk overfall på skip i Persiabukta. Forrige uke ble to sjøfolk drept av en drone om bord på et israelsk-chartret skip.

Hva som egentlig skjedde med skipet, er uklart. Ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at iransk-støttede styrker tok kontroll over skipet. Dette avvises av en talsmann for det iranske militæret.

Situasjonen i området, som er en travel handelsrute, er anspent etter et angrep på et tankskip i forrige uke som kostet to personer livet.

Storbritannia, Romania, USA og Israel hevder Iran sto bak også denne hendelsen, noe som tilbakevises av iranske myndigheter. (NTB)

Hva Iran sier kan ikke behandles på linje med andre kilder. Hvis også dette var et angrep tyder det på at radarparet Khameni og Ebrahim Raisi, den nye presidenten, har tenkt å føre en langt tøffere politikk.

Det sies at Israel forbereder gjengjeldelse for drapet av de to sjøfolkene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂