Irakiske eksperter jobber med å uskadeliggjøre en stor sprengladning som er funnet på en oljetanker i Persiabukta.

Mannskapet om bord på den Liberia-registrerte oljetankeren Pola er evakuert mens det jobbes med å fjerne sprengladningen.

Det skal være snakk om en såkalt limpet, en mine som festes med magnet til skroget under vannflaten.

Ifølge den britiske marinen skal sprengladningen ha blitt festet til skroget da tankskipet befant seg i nærheten av havnen i Khor Al-Zubair i Irak, men det er ikke kjent hvem som står bak.

Pola benyttes som oljedepot av den irakiske stat og mottar olje fra mindre irakiske fartøy. Når tankene er fylt og det er kjøpere pumpes oljen over til andre tankskip i Persiabukta.

Sprengladningen ble angivelig oppdaget da Pola var i ferd med å pumpe olje over i det Bermuda-registrerte tankskipet Nordic Freedom.

Anklaget Iran

USA anklaget i 2019 Iran for å ha angrepet tankskip i nærheten av Hormuz-stredet, noe iranske myndigheter nektet for. Iran skjøt derimot ned en amerikansk drone som de hevdet befant seg i iransk luftrom.

Samme år ble et iransk tankskip utsatt for et missilangrep utenfor kysten av Saudi-Arabia, men heller ikke dette angrepet er det kjent hvem som sto bak.

Spenningsnivået mellom USA og Iran har økt betraktelig under president Donald Trump, ikke minst etter at han trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran og den iranske generalen Qasem Soleimani ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Irak 3. januar i fjor.

Sabelrasling

USA har to ganger i år sendt bombefly over Persiabukta, senest denne uka, som en åpenbar sabelrasling overfor Iran.

B-52-flyene returnerte etter kort tid til USA, men enkelte frykter at Trump som en avskjedsgave til Israel og Saudi-Arabia vil beordre et angrep på mål i Iran før han forlater Det hvite hus 20. januar.

Anonyme kilder i Washington hevder på sin side at iranerne planlegger et hevnangrep i forbindelse med årsdagen for likvidasjonen av Soleimani, og lederen for det iranske rettsvesenet, Ebrahim Raisi, kom første nyttårsdag med en utvetydig trussel.

Iran advarer

– De som var involvert i denne likvidasjonen og forbrytelsen, vil aldri kunne føle seg trygge, sa Raisi, som tilhører den religiøse eliten og har full støtte fra presteskapet i Iran.

Lederen for den iranske Revolusjonsgarden, general Hossein Salami, kom også med en klar advarsel til dem som måtte planlegge angrep mot Iran, rett nok uten å nevne USA ved navn.

– Siste ord vil bli sagt til fienden på slagmarken, sa han under en tale på universitetet i Teheran, der også utsendinger fra Syria, Libanon, Palestina og medlemmer av Soleimanis familie var til stede.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.