Iransk statlig fjernsyn opplyser at over 70 døde etter eksplosjoner ved graven til toppgeneral Qassem Soleimani. Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep i Bagdad for nøyaktig fire år siden.

Qassem Soleimani var en viktig general i den mektige Revolusjonsgarden, og en av de aller mektigste personene i Iran.

Solemimani ble drept 3. januar 2020 i et rakettangrep i Bagdad, Irak. Den iranske Revolusjonsgarden støttet irakiske militser som angrep amerikanske soldater.

USAs daværende president Donald Trump tok raskt ansvaret for angrepet, som Iran beskrev som «statsterrorisme», skriver Expressen.

Flera iranska nyhetsbyråer, bland annat Mehr, uppger att det ska handla om minst 73 döda och 171 skadade.

– En enorm explosion hördes nära Saheb al-Zaman-moskén, där den ansvarige för utrikesoperationer för Irans revolutionsgarde ligger begravd, rapporterar statlig iransk tv.

Trump fikk den gangen sterk kritikk av blant annet speaker Nanci Pelosi og daværende presidentkandidat Joe Biden for angrepet. De mektige representantene for Demokratene fryktet eskalering i konflikten med Iran.

Live videoopptak viste at tusenvis av sørgende var samlet for å delta på minneseremonien. Mange ble skadet etter å ha blitt tråkket på i forbindelse med kaoset som oppsto, ifølge statlige medier.

Iranska nyhetsbyrån IRNA skriver att det i nuläget är oklart om det handlar om en ”gasexplosion eller terroristattack”.

Iranske medier melder at det var to eksplosjoner med kort tids mellomrom under seremonien. Minst 73 mennesker er drept og 170 er såret i eksplosjonene og kaoset som oppsto etterpå, opplyser en talsmann for nødetatene til iranske medier.

Eksplosjonene skjedde nær moskeen Saheb al-Zaman, og ifølge Nournews har flere gassbeholdere eksplodert på veien som fører til gravlunden. (NTB-Reuters-AFP)

Solemani var en av Irans mektigste generaler. Han var sjef for Revolusjonsgardens Quds-styker, en elitepreget militær enhet som er terrorsisterklært av USA.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.