To bomber gikk av ved graven til lederen for al-Qudsstyrken til Revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, i byen Kerman. Minst 103 ble drept og 141 såret. Tallene kan stige.  Bombene gikk av med ti minutters mellomrom.

Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep på flyplassen i Bagdad 3. januar 2020. Det var en stor seier for Trump som ga ordren. Soleimani sto bak drapene på hundrevis av amerikanske soldater i Irak.

– Vi gikk mot gravlunden da en kar plutselig stoppet bak oss og en søppeldunk med en bombe eksploderte, forteller et vitne ifølge det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Videoer i iranske medier viser flere titall døde som ligger strødd rundt mens folk forsøker å hjelpe skadde og andre løper unna. Flere ambulanser rykket ut.

Omtales som terrorangrep

En høytstående iransk tjenestemann sier til flere statlige medier at det er snakk om et terrorangrep.

De aller fleste ofrene ble drept i den andre eksplosjonen, sier Irans innenriksminister Ahmad Vahidi som legger til at myndighetene vil reagere «raskt og kraftig».

– Våre politistyrker er årvåkne og vil få tak i de som er ansvarlige for denne kriminelle handlingen, sier han.

Eksplosjonene skjedde nær moskeen Saheb al-Zaman, og ifølge Nournews har flere gassbeholdere eksplodert på veien som fører til gravlunden. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Som leder av Quds-brigaden, Revolusjonsgardens elitestyrke, ledet Soleimani hemmelige operasjoner i utlandet og var en sentral skikkelse i Irans langvarige innsats for å presse amerikanske styrker ut av Midtøsten.

Soleimani sto bak veibomben i Irak som krevde utallige amerikanske liv.

Angrepet kommer to dager etter at en rekke Hamas-ledere ble likvidert i Libanon. En hel iransk delegasjon ble likvidert på flyplassen i Damaskus.

Hvis Israel står bak Kerman-bombene spiller de et høyt spill. Det kan være faktorer som omverdenen ikke kjenner til, f.eks. nøkkelpersoner involvert i arbeidet med å skaffe Iran atomvåpen. Å rydde disse av veien har høyeste prioritert for Israel.

Israel har likvidert en rekke iranske atomfysikere og fått sentrifugene til å spinne ut av kontroll så de ødelegges. Men nå er Iran tilbake på sporet og skal kunne produsere en atombombe på bare noen måneder eller ukers varsel.

Derfor er det ekstra merkelig at USA under Biden lot Iran gjenoppta oljeeksporten det første han gjorde. USA har forhandlet om en gjenopprettelse av JCPOA, atomavtalen som Obama inngikk. Men Irans støtte til Russland under krigen har forsuret forholdet. Likevel friga Biden-regimen 6 milliarder dollar av sperrede iranske konti. Siden Iran finansierer både Hamas, Hizbollah og houthiene blir dette tolket som en indirekte støtte til terror.

Biden tok også houthiene av terrorlisten så fort han tiltrådte.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.