Etter eksplosjonene i Kerman, Iran onsdag. Foto: Tasnim News Agency via AP

IS har tatt på seg ansvaret for de to eksplosjonene i Kerman i Iran onsdag. Nærmere 100 personer ble drept.

Det har vært usikkerhet om hvem som sto bak det blodige terrorangrepet i Iran onsdag. Spekulasjonene har gått i mange retninger.

Til å begynne med var det uklart hvor mange som ble rammet, men de oppdaterte tallene fra iranske myndigheter går nå ut på at minst 84 ble drept og flere hundre såret i angrepet.

Document omtalte saken i går, se artikkel under.

Nå sier den islamistiske ekstremistgruppen IS at det var den som sto angrepet. Dette fremgår av en uttalelse på Telegram.

NTB-Reuters-DPA-AFP melder om saken.

I uttalelsen sier IS at to av deres medlemmer aktiverte vester med eksplosiver ved folkemengden som deltok i en minneseremoni.

De to eksplosjonene gikk av i rask rekkefølge i det mange hadde samlet seg ved gravlunden der Qasem Soleimani, den tidligere lederen av Revolusjonsgardens elitestyrke, er begravet. Han ble drept i et amerikansk droneangrep i Irak 3. januar 2020.

Fordømmer

Kort tid etter uttalelsen fra IS, fordømte FNs sikkerhetsråd angrepet.

– Medlemmene av Sikkerhetsrådet understreker behovet for å holde gjerningspersoner, de som sto bak, pengeytere og sponsorer av disse forkastelige terrorhandlingene ansvarlige og stille dem for retten, heter det i en uttalelse.

Tidligere har også EU og Russlands president Vladimir Putin gått ut og fordømt angrepet. Iran har lovet å gjengjelde det.

– En kraftig gjengjeldelse vil bli gitt dem av Soleimanis soldater, sa Irans visepresident Mohammad Mokhber til pressen i Kerman.

Selvmordsbombe

Irans myndigheter har beskrevet det dødelige angrepet onsdag som et terrorangrep. Én av de to eksplosjonene var en selvmordsbombe, ifølge det statlige nyhetsbyrået Irna.

Slike selvmordsaksjoner er noe islamistiske miljøer har gjennomført en rekke ganger, ikke minst mot mål i vestlige land.

Men denne metoden brukes også i oppgjør mellom islamistiske fraksjoner, som nå i Iran. IS har også utført flere slik angrep mot det islamistiske Taliban-regimet i Afghanistan.

IS tilhører den sunnimuslimske retningen av islam, mens Iran er sjiamuslimsk. Det er et alt annet enn forsonlig og godt forhold mellom disse fraksjonene.

Etter en gjennomgang av overvåkingsvideoer har etterforskerne konkludert med at en person med en bombe sto bak én av eksplosjonene, siterer Irna en ikke-navngitt kilde på.

IS hevder imidlertid at begge eksplosjonene var utløst av selvmordsbombere.

Angrepet skal være det dødeligste i Iran siden den islamske revolusjonen i landet i 1979.

Les også: 

Over 70 drept i eksplosjoner under minne­seremoni i Iran

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.