Tor Olav Trøim. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Investoren Tor Olav Trøim er lei av grønn politikk, og mener verden fortsatt vil være avhengig av fossil energi. Han ser på energimangel som et langt større problem enn CO2.

Det var i en paneldebatt under Paretokonferansen at den kjente investoren Tor Olav Trøim gikk sterkt ut mot den såkalte ESG-politikken, som er et sentralt begrep i det såkalte grønne skiftet.

Over 2000 bransjetopper, analytikere og investorer er denne uken med på Pareto Securities’ årlige energikonferanse på  Holmenkollen Park Hotel.

ESG står for «Environmental, Social and Governance», og beskriver hvordan selskaper skal ivareta miljømessige og sosiale forhold, samt hvordan selskapet er eid. Det er særlig det «grønne» aspektet som nå preger denne politikken.

DN (dagens Næringsliv) har omtalt Trøims innlegg på konferansen, der han går til angrep på på klima- og miljøretorikken som ellers benyttes så flittig av toppfolk både i politikk og næringsliv.

Trøim er en aktiv investor på Oslo Børs og har blant annet store eiendeler i riggselskapet Borr Drilling, gassfraktrederiet Golar LNG, Himalaya Shipping og 2020 Bulkers. Han var tidligere partner med storinvestoren John Fredriksen.

Nå sier Trøim at han rett og slett lei av ESG- og klima-pratet, og fra scenen erklærer han seg som en klar tilhenger av fossil energi:

– Jeg føler jeg er den eneste hydrokarbonisten her, men jeg er stolt av det, sier Trøim fra scenen.

Han mottar ifølge avisen stor applaus fra salen, og er åpenbart ikke alene om disse tankene blant de mange fremmøtte.

–I dag vil jeg snakk om «energigalskap», sier han

Han understreker hvor viktig fossilindustrien er:

– Vi leverer 84 prosent av energien i verden. Til dere andre, lykke til med de resterende 16 prosentene, sa Trøim til stor applaus.

– Jeg er lei av ESG-politikk, fortsatte Trøim, som hadde forberedt en lang rekke lysbilder som viste hvor avhengig verden fortsatt er av fossil energi.

Han sa seg også «sjokkert» over at klimaaktivisme har ført til at det er vanskelig å finansiere energiproduksjon. Fra salen kom det mer applaus og til og med et par «bravo».

Trøim sier han har blitt kritisert for å være en olje og gass-venn, men sier at ESG-retningslinjene har mye av skylden for dagens energikrise.

Ifølge investoren er nettopp olje og gass helt avgjørende for befolkningen på jorda

– La oss innse det, det hydrokarboner har gjort for verden de siste 20 årene, det har tatt 1,5 milliarder mennesker i verden ut av fattigdom, sier han.

 Trøim peker på at verdens energibruk fortsatt er avhengig av fossile energikilder, og at fornybar energi utgjør en liten del.

– Det er fortsatt tre milliarder i verden som ikke kan skru på et kjøleskap. De har ikke energien til å gjøre det. Det er er et større problem enn CO2, sier han.

Han langet ifølge DN ut mot politikere som har «tatt for mye Möllers tran» og bidratt til inflasjon. Han tok seg blant annet tid til å sammenligne nøkkeltallene til Equinor og det danske vindkraftselskapet Ørsted.

– Jeg liker å tulle litt med Statoil. Jeg kaller det fortsatt Statoil. Det burde jo hett Statoil-and-gas, men de kaller seg bare Equinor, sa Trøim, og flekket opp et lysbilde som viser hvor mye Equinor tjener på olje og gass.

Det alt vesentlige av Equinors enorme inntekter kommer fra nettopp olje og gass, den såkalte fornybarsatsningen er i hovedsak et tapsprosjekt.

– Og de kaller seg et fornybarselskap? Kom igjen, sa Trøim.

Om hvor smart det vil være å satse på såkalte grønne investeringer fremover, har han dette å si:

 – … hold på offshoreaksjene dine. Vil du krydre porteføljen din med fornybart, så gjør det, men det blir hydrokarboner neste 10-20 år, sier Trøim.

Andre talere på samme konferanse fremførte et mer velkjent, politisk korrekt budskap:

– Europa trenger mer av all slags energi, men må likevel spare

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.