Administrerende direktør i Pareto Securities Christian Jomaas under selskapets olje- og offshore-konferanse i Oslo den 11. september 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

Europa må investere mye mer i energi, det være seg fornybar eller olje og gass, men også spare energi, sier det norske finanskonsernet Paretos toppsjef Christian Jomaas til E24.

Bakgrunnen er at bortfallet av russisk gass skaper en enormt energigap, forklarer Pareto-toppen, og setter med det tonen for finanskonsernets årlige energikonferanse i Holmenkollen.

– Vi trenger mer sol, vi trenger mer vind, vi trenger mer gass, vi trenger egentlig mer av det meste, sier Jomaas til E24.

Gass fra Norge og andre kontinenter løser ikke problemet alene, sier Jomaas.

– Vi produserer allerede det remmer og tøy kan holde av gass på norsk sokkel. Det løser fem prosent av problemet, sier Jomaas.

Videre kan import av LNG, flytende naturgass fraktet sjøveien fra USA og Asia, dekke opp mot 40 prosent av gapet, ifølge Pareto.

Det er derfor nødvendig å spare, konkluderer han. Men det er skadelig fordi industrien reduserer produksjone, og derfor må det investeres massivt med tanke på det lange løp.

– Det må investeres veldig, veldig mye mer.

Sol og vind blir billigere, men det er ikke nok, fortsetter Pareto-sjefen.

Jomaas trekker også frem olje og gass, som han mener vil være en del av energimiksen i overskuelig fremtid.

– Du kan ikke bygge ned olje- og gasskapasitet før du har fått opp tilstrekkelig fornybarkapasitet.

– Investeres det nok i olje og gass i dag?

– Nei. Helt åpenbart ikke.

– Du må fortsette å investere, også i olje og gass, fordi vi ikke har nok grønn kapasitet til at vi kan la være å investere.

Jomaas ser ut til å mene at dette er noe man burde ha forstått lenge før:

– Det er synd at vi måtte få en krise som nå for å innse at vi må faktisk investere mer for å møte verdens energietterspørsel.

Hensynet til utslipp av klimagasser ser ut til å ha havnet i andre rekke.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.