Tiltalen mot tidligere sjef for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, for å ha røpet statshemmeligheter, kan leses som en overreaksjon fra regjeringens side på noe som var kjent i offentligheten helt fra Edward Snowden hoppet av.

Det forelå nemlig en avtale mellom Danmark og National Security Agency i USA om at NSA kunne få tappe en viktig internettkabel som går gjennom Amager i København. Danske IP-adresser skulle filtreres fra.

Men en ansatt mente at avtalen var suspekt og kunne ramme dansker. Han gikk til det særlige Tilsynet for Etterretningstjenestene med en masse materiale. Tilsynet leverte en knusende konklusjon i august 2020. Fem ledende tjenestemenn ble hjemkalt av forsvarsminister Trine Bramsen, herunder Lars Findsen. Det ble nedsatt en særlig kommisjon som 16 måneder senere blankt frifant tjenestemennene. De hadde ikke gjort noe galt.

Likevel ble Findsen kort etter anholdt på Kastrup og kastet i varetekt. Saken slo ned som en bombe. Pressen fikk ingen informasjon. Han var tiltalt for å ha røpet statshemmeligheter. Det samme ble tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (2016-2019), også han etter paragraf 109 om statshemmeligheter.

Nå sier Frederiksen til Berlingske at han utelukkende er tiltalt for forh0ld som allerede var kjent i mediene: Samarbeidet med amerikanerne.

Dermed fremstår tiltalen mot ham som en hevn/overreaksjon.

Når dansk politi går løs på en tidligere forsvarsminister skader det Danmarks omdømme i utlandet.

Frederiksen står fast ved det han har sagt og gjort.

»Min sigtelse handler kun om de offentlige udtalelser,« siger Claus Hjort Frederiksen.

»Det kan jeg bekræfte et hundrede procent.« (…)

Claus Hjort Frederiksen oplyser, at de to politifolk under afhøringen 10. februar havde medbragt en mappe med relevante avisartikler.

»Så spurgte de: Vil du gøre det igen? Jeg svarede: Ja, anytime. Det er en politisk sag, og jeg forbeholder mig retten til at kritisere regeringen for håndteringen af sagen. Afhøringen kredsede især om teknikken bag, hvordan FE filtrerer indsamlede oplysninger. Min advokat og jeg argumenterede for, at jeg ikke var gået over stregen, fordi oplysningerne var offentligt kendt, og så endte det med, at de ville undersøge det nærmere og aflevere en rapport til anklagemyndigheden.«

Tiltalen mot Frederiksen kom i kjølvannet av arrestasjonen av tidligere sjef for Forsvarets Etterretningstjeneste, Lars Findsen. Den saken slo ned som en bombe, også internasjonalt.

Etter 70 dagers varetekt ble Findsen løslatt.

Frederiksen går god for Findsens håndtering av varslersaken om NSA-tappingen. Han sier Findsen forsøkte å overbevise varsleren om at det ikke var noe å forfølge videre. Dette var den pris Danmark måtte betale for å bli beskyttet av USA. Om noe så var Findsen for hensynsfull, sier Frederiksen.

»Lars Findsen forsøgte lige præcis at sikre, at denne sag ikke løb ud ad en tangent. Jeg synes netop, at det er en chefs opgave at sikre, at den type sager ikke løb af sporet,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Han afviser at have talt med Lars Findsen om sagen.

»Skal man bebrejde Lars Findsen noget, er det, at han talte så meget med den whistleblower uden at stoppe ham. Findsens største forsyndelse er, at han troede, at han kunne tale med den mand. Jeg ved, at der blev holdt mange møder,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Kan de samtaler mellem Findsen og whistlebloweren ikke have været et forsøg fra Findsen på at lukke munden på en mand i efterretningstjenesten, der oprigtigt var bekymret for overvågning af danske statsborgere?

»Jeg ved jo som minister, at Findsen orienterede om de her ting, og at Findsen forsøgte at få whistlebloweren til at indse, at der ikke foregik en kæmpe ulovlighed. Men pludselig kortsluttede det, og så brød det ud i lys lue,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Plutselig kortsluttet det: Varsleren gikk til tilsynet, som fikk en “stor sak”. At kommisjonen frikjente Findsen og fire andre etter 16 måneders granskning burde ha gjort det klart at saken bygget på varm luft. Men kort etter kommer arrestasjonen av Findsen og tiltalen mot Frederiksen.

Noen har gått amok.

Disse noen kan vanskelig være andre enn statsminister Mette Frederiksen selv og hennes mektige rådgiver Barbara Berthelsen. Arrestasjonen av Findsen må ha vært klarert med sikkerhetsutvalget. Det var også disse to som tok livet av hele Danmarks minkbesetning uten å ha lovlig grunnlag for det. Deretter forsøkte de legge skylden på andre.

Det hører med til historien at Mette F. nå vil legge Danmark tettere på Bidens USA. Det er snakk om amerikanske soldater på Bornholm.

I tillegg skal det danske forbeholdet i EUs forsvarssaker legges ut til folkeavstemning 1. juni.

Mette F. rykker frem sine posisjoner og hun gjør det på bekostning av profesjonaliteten i det danske forsvar.

Hennes framferd minner om Demokratenes bruk av varslere mot Trump. Eric Ciaramella var på utlån fra CIA til Det nasjonale sikkerhetsråd, der han ble en spion mot sin egen sjef Donald Trump.

Når staten går til krig mot seg selv oppstår skader det er vanskelig å reparere.

Det minner om en autoimmun sykdom. Systemet går til angrep på sitt eget forsvar.

 

Hjort leverer ny viden om Findsens rolle i FE-sagen: Han forsøgte at bremse FE-sagen

 

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.