Sjefen for Forsvarets e-tjeneste i Danmark, Lars Findsen, har skrevet en erindringsbok som utkommer torsdag. I boken forteller Findsen at politiet tilbød ham mild behandling mot innrømmelser. Boken utkommer en måned før valget og kan komme til å velte Mette Frederiksens forhåpninger om gjenvalg.

Findsens sak har vakt oppsikt langt utenfor Danmarks grenser. Det har vært spekulert mye i hva som var foranledningen til en usedvanlig behandling og en like usedvanlig tiltale. Findsen har bekledt alle toppstillinger i dansk sikkerhetsvesen. Anklagen om at han har lekket statshemmeligheter, lød utrolig.

Nå letter Findsen på lokket. Umiddelbart etter pågripelsen på Kastrup tilbød påtalemakten ham en såkalt «plea bargain», et løfte om mild behandling mot innrømmelser. Dette er vanlig i USA, men ikke i Skandinavia.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte at indgå en aftale med spionchef Lars Findsen allerede få timer efter, han var blevet anholdt.

Det hævder han i en ny bog.

Ifølge Findsen lokkede den hemmelige tjeneste med, at anklagemyndigheden ville se mildere på hans sag, hvis han sagde ja til aftalen.

I USA er det vanlig at siktede kjøpslår. Påtalemakten kan presse siktede til å tilstå ting han eller hun ikke har gjort hvis trusselen er lang fengselstraff. Noe lignende ser ut til å ha vært tilfelle her. Det er i såfall skandaløst når det dreier seg om en av landets spionsjefer.

Sammen med sin advokat Lars Kjeldsen befandt han sig på en politistation, hvor de gjorde sig klar til at blive afhørt at politiet.

»Inden vi går i gang, skal jeg dog først tale med PET, siger de og forlader lokalet. En mand og en kvinde kommer ind. Jeg kender manden, der er øverste juridiske chef i PET, fra fælles møder mellem PET og FE,« skriver Findsen i bogen.

»De siger, at anklagemyndigheden måske vil se på min sag med mildere øjne på to betingelser: at jeg tilstår noget, og at jeg fortæller, hvem pressen har som kilder i PET,« skriver Findsen, der selv er tidligere PET-chef.

Hvis det var det eneste politiet hadde på ham, er det skandaløst tynt. Embetsmenn og politikere lekker hele tiden. Det er innholdet som er avgjørende. Hadde Findsen lekket noe alvorlig? Han sier selv at det hadde han ikke.

Derfor avslo han tilbudet. Han sa han ikke hadde gjort seg skyldig i noe. Så hvorfor skulle han innrømme noe?

»Jeg kan ikke tilstå noget, jeg ikke har gjort. Og jeg har ikke nogen viden om, hvilke kilder pressen måtte have ude hos jer i PET.«

Man skal ikke se bort fra at utgivelsen er timet til å falle sammen med Folketingsvalget. Findsen-saken har opptatt danskene. Mette Frederiksen tåler ikke en ny minksak.

 

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE14490255/spionchef-skriver-i-ny-bog-at-pet-ville-indgaa-aftale-med-ham/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.