Rettssaken mot en tidligere dansk forsvarsminister og en tidligere etterretningssjef blir ikke noe av. De var anklaget for å lekke hemmeligstemplet informasjon.

Etter at høyesterett avslo at hele saken skulle gå for lukkede dører, vil Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ikke lenger overlevere vesentlig bevismateriale. Dermed blir saken mot tidligere etterretningssjef Lars Findsen, tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og en 63 år gammel tidligere FE-ansatt henlagt, skriver NTB-Ritzau.

– FE mener at det av hensyn til rikets sikkerhet ikke lenger er trygt å stille høyt graderte opplysninger til rådighet i straffesaken, skriver påtalemyndigheten. Byretten i København kan fortsatt lukke dørene i deler av saken, men det er ikke nok for E-tjenesten. FE sier det ikke vil være mulig å hindre at de tiltalte får utlevert rettsbøker med forklaringer avgitt bak lukkede dører.

Uten det hemmeligstemplede bevismaterialet ble det umulig for påtalemyndigheten å oppfylle bevisbyrden i saken.

Riksadvokat Jan Reckendorff sier høyesteretts avgjørelse betyr at det i praksis er straffritt å bryte taushetsplikten om graderte opplysninger.

Den tidligere Venstre-ministeren Claus Hjort Frederiksen, sier at han er lettet over henleggelsen

– Jeg er lettet over at saken nå avsluttes, men jeg er rystet over den politiske siden av saken, sier han til TV 2 News.

Saken mot den danske spionsjefen Lars Findsen ga ut en bok om saken i oktober 2022, hvor han fortalte at politiet tilbød ham mild behandling mot innrømmelser.

Findsens sak har vakt oppsikt langt utenfor Danmarks grenser. Det har vært spekulert mye i hva som var foranledningen til en usedvanlig behandling og en like usedvanlig tiltale. Findsen har bekledt alle toppstillinger i dansk sikkerhetsvesen. Anklagen om at han har lekket statshemmeligheter, lød utrolig.

Spionsjef med bok: Ble tilbudt avtale med løfte om mild behandling

Saken var så spesiell at den kunne true Mette Frederiksen under valget til Folketingen én måned senere. Frederiksen kunne være i ferd med å få en ny minksak i fanget.

Frederiksen ble sittende som statsminister i et samarbeid med Lars Løkke og Moderaterna, men Socialdemokratiet gikk ned med 2,8 prosentpoeng.

Også saken mot tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen var spesiell. Riksadvokaten i Danmark ville tiltale Frederiksen (V) for å ha lekket landsskadelig informasjon, på grunn av en hemmelig avtalen med amerikanske National Security Agency, NSA, om å la amerikanerne tappe internettkabelen under Amager.

Claus Hjort Frederiksen var av den gamle skole og nøt høy respekt for sin integritet. Nå risikerte hen 12 års fengsel.

Sakene både Findsen og Frederiksen var tiltalt for var muligens hemmelighetstemplet, men jusprofessor Lasse Lund Madsen, som var fulgt saken tett, sa til Berlingske for noen dager siden at hvis de tiltalte faktisk har gjort det de er anklaget for, har de lekket informasjon som allerede var offentlig kjent.

Professor Lasse Lund Madsen tilføjer, at der er en lille kattelem i den forstand, at Højesteret påpeger »på nuværende tidspunkt«, i forhold til hvornår kabelsamarbejdet var kendt. Og det kan muligvis diskuteres, om det var offentligt kendt på de gerningstidspunkter, der er anført i anklageskriftet.

«Men det anser jeg for at være mere en teoretisk end en praktisk mulighed for anklagemyndigheden, fordi allerede Snowden-lækket tilbage i 2013/2014 reelt gjorde kabelsamarbejdet kendt».

Høyesterett kom til samme konklusjon, at «kabelsamarbeidet eksistens på det nåværende tidspunkt må anses som offentlig kjent».

Tydeligvis hadde ikke påtalemyndighetene tilstrekkelig bevis, uten å henvise til Snowdens lekkasjer for ti år siden.  Dermed slippes luften ut av alle ballongene.

Les også:

Dansk riksadvokat vil tiltale tidligere forsvarsminister for «landsskadelig virksomhet»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.