Nyslått justisminister Mattias Tesfaye har innkalt partiene til konsultasjon om tiltalen mot tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Vil de stemme ja til å oppheve hans immunitet slik at han kan stilles for retten for landsforræderi slik riksadvokaten har innstilt på?

Sosialdemokraterne sier ja, Socialistisk Folkeparti sier ja, og flere småpartier. Men Venstre sier nei, det samme gjør Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Selv Enhedslisten sier nei.

Nei-partiene sier man ikke kan stemme ja til noe man ikke vet grunnlaget for. Tesfaye har ikke villet si og han har nektet partiene å ha med en juridisk rådgiver.

Eva Smith, professor emeritus ved Juridisk Fakultet, Universitet i København, skriver i Berlingske at regjeringen beveger seg helt på grensen av rettsstaten. Det er sterke ord.

Saken begynte å rulle i desember da politiet arresterte sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste, Lars Findsen. Han er noe av det mest meriterte som finnes i dansk etterretning og har sittet på alle sider av bordet. I januar tapte regjeringen og Findsen ble satt på frifot, men saken er ikke henlagt.

Man tror det dreier seg om den berømte internettkabelen under Amager som amerikanerne får lov å tappe. Det var Snowden som avslørte arrangementet. Hjort og Findsen har snakket om avsløringen som et faktum, men regjeringen er hevngjerrig. De skal straffes for å ha omtalt en hemmelighet, selv om den er kjent.

Hvis vi antager, at det er rigtigt, når Claus Hjort siger, at sagen mod ham udelukkende bygger på offentlige udtalelser, og det ser jeg ingen grund til at betvivle, så er sagen mod ham uhyre spinkel, og mon ikke han vil blive frifundet ved en retssag? Sagen om det aflyttede kabel har jo kørt siden Snowden lækkede hemmelige dokumenter i 2013. Samme år havde Politiken et interview med Thomas Ahrenkiel, den daværende FE-chef, hvor han bekræftede eksistensen af kablet, og at USA fik oplysninger fra det. Så i modsætning til, hvad mange kommentatorer skriver nu, er Claus Hjort ikke den første myndighedsperson, der har nævnt kablet offentligt.

Når en regjering blander følelser og sikkerhet kan resultatet lett bli ødeleggende for begge parter. En ting er å ønske det noe annet er å gjøre det. Hjort nyter høy anseelse. Hva skulle være poenget med å reise en ødeleggende rettssak som regjeringen trolig taper?

Her er vi ved sakens kjerne: Mette Frederiksens mentale makeup. Hun synes å lide av en maktbrynde som passer dårlig i et sosialdemokrati.

Hun slaktet ned hele minkbestanden i Danmark uten juridisk dekning. Hun vil holde informasjon for seg selv på en måte som er uforenlig med dagens transparenskultur. Når pressen går henne inn på livet blir hun arrogant og utilnærmelig.

Nå er det indirekte forholdet til USA hun roter med. Mette F. ønsker å legge seg tettere på USA.

Eva Smith er knallhard i sin dom:

Efter min mening bevæger regeringen sig på kanten af retsstaten.

 

Eva Smith: Regeringens argumenter i sagen om Claus Hjort er de samme, man hører i diktaturstater

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.