Mange lar seg fascinere av the Wire, de intrikate spillene rundt svarte kriminelle i Boston. Men i Europa utspiller det seg et annet Wire, helt autentisk og helt utenfor myndighetenes kontroll. Det rommer nok elementer til å presentere noe helt annerledes. Serien har bare såvidt kommet i gang, men kjører nå for fulle skuffe, og den kommer snart til et nabolag nær deg.

Ordet parallelle samfunn er antiseptisk, nøytralt. Virkeligheten ser ganske annerledes ut. Danmark ligger litt foran oss i løypa. Det er minst like ille i Sverige, men der tør ikke mediene beskrive virkeligheten.

En imam i Vollsmose-kvarteret ved Odense er skarp, militant og liker ikke shiaer. Det førte til at en shia som ville gifte seg med en sunni-jente endte opp med en kniv i kroppen. Imamen toer sine hender. Det var ikke han som stakk.

Ifølge Informations kilder har den sunnimuslimske imams udfald mod shiamuslimer i en konkret sag resulteret i, at en ung mand er blevet overfaldet og stukket med kniv. Samtidig er der eksempler på folk, som er blevet truet på livet, skriver avisen lørdag.

– Abu-Alamin har meget ekstreme synspunkter, og han skaber splid mellem muslimer, siger Saliha Marie Fettah, Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

En række kilder fortæller til avisen, at der har været protester i Vollsmose over den lokale imams udfald, men de færreste har lyst til at stå åbent frem. Nogle fordi de er bange for de sociale konsekvenser, hvis man står frem med kritikken, andre fordi de er bange for deres sikkerhed.

Imam Abu-Alamin, som er leder af moskeen på Ørbækvej, ønsker ikke selv at udtale sig direkte til avisen. Men gennem moskeens talsmand siger han, at overfaldsmanden handlede på egen hånd, og at han som imam ikke havde nogen andel i det. Men det afviser en lang række kilder, Information har talt med.

Ifølge flere vidner, havde imam Abu-Alamin, få dage inden overfaldet, talt meget voldsomt på et offentligt møde imod shiamuslimer. På mødet afviste han, ifølge vidner, på det skarpeste, at man kunne gifte sig indbyrdes. I dagene efter blev manden, der ønskede at gifte sig, forfulgt og truet med at blive «slagtet».

– Abu-Alamin fylder de unge med radikale holdninger og det skaber vold, siger en anonym kilde til avisen. Manden, der selv er muslim, har på tæt hold fulgt en række konflikter, der er opstået i kølvandet på Abu-Alamin. Han udtaler sig anonymt, fordi han er bange på sine egne og familiens vegne.

/ritzau/

Information har intervjuet Abu-Alamin. Hvordan snakker man med en imam som aldri vil innrømme hva han sier bak lukkede dører? Konflikten mellom shiaer og sunnier reproduseres i Europa. Hva skal europeere stille opp med? Hvordan kan man snakke om integrering, når ikke muslimer selv en gang kan holde fred? Hvor irrelevant virker det ikke når de samme menneskene påberoper seg religionsfrihet i forhold til storsamfunnet, men ellers ikke tåler synet av hverandre:

‘ Vi imamer er imod et parallelt retssystem’

Imam Abu-Alamin fra Odense svarer på kritikken af, at han skulle opildne til konflikter og vold muslimer imellem. ‘ Jeg fortæller kun, hvad der står i Koranen, og hvis nogen har grebet til vold, er det ikke min skyld,’ siger han

Af Lars Borking

I forrige weekend kunne Information fortælle, hvordan en række kilder beskyldte imam Abu-Alamin fra Odense for at skabe konflikter. Vi fortalte blandt andet om en konkret episode, hvor en ung mand, var blevet overfaldet med kniv, fordi hans ven som shiamuslim ønskede at gifte sig med en sunnimuslimsk pige.
Imam Abu-Alamin ønskede ikke selv at udtale sig direkte til Informations artikel, men nu træder han frem. Han har været i Danmark i 23 år, men har aldrig før udtalt sig til medierne. Forleden gav han sit første interview til Deadline og nu fortæller han sin version af de omtalte konflikter.
»Tak for din artikel,« siger han og smiler, da jeg kommer ind på hans kontor i moskeen på Ørbækvej. Abu-Alamin har en sort kjortel på og på hans kontor hænger korancitater side om side med et guldindrammet maleri af en dansk bondegård.
– Selv tak, hvad synes du om den? Abu-Alamin, hvis korrekte navn er Mohamad Kassem, synes, der var mange misforståelser i artiklen. F. eks. viser han mig sine eksamenspapirer, hvor man kan se, at han ikke som angivet i artiklen er selvlært, men har en kandidatgrad i sharia-lov fra det indiske universitet Jamia Nizamia i Hyderabad.
I forhold til de omtalte episoder i artiklen, hvor folk er blevet truet eller overfaldet, så mener Abu-Alamin ikke, at det har haft noget som helst med ham at gøre.
»Vores eneste middel er dialog,« siger han.

Meget oprørt
Information fortalte om en sag, hvor en ung mand under et møde på Teknisk Skole sidste efterår havde spurgt Abu-Alamin, hvorvidt han som shiamuslim kunne gifte sig med en sunnimuslimsk pige.
Abu-Alamin forklarer, hvordan han lavede en punktliste over de ting, som skulle opfyldes for, at et ægteskab kunne lade sig gøre.
»Han blev meget oprørt over, det jeg sagde,« siger Abu-Alamin.
Jeg spørger, hvilke punkter det handler om, og Abu-Alamin beder om at få overrakt Koranen, der står i reolen.
Han bliver helt blød i stemmen: »At den her koran er rigtig og ikke forfalsket. Nogle shiagrupper tror på, at der er taget nogle kapitler ud af Koranen.
Men der er ikke taget et bogstav ud. Det er en hellig bog, der blev åbenbaret til profeten fra Allah.« For det andet forklarer Abu-Alamin, at der findes shia-grupper som mener, at nogle af profetens disciple var frafaldne. Abu-Alamin nærmest hvisker.
»Det er en meget farlig tro.
Det vil sige, de sletter hele islam, for disse disciple har forkyndt til Asien, Afrika og Europa.
« For det tredje, og Abu-Alamin hvisker igen »så tror nogen, at profetens kone Aisha, har været ham utro. Det er helt uacceptabelt ifølge Koranen.
« Abu-Alamin siger om den unge shiamuslim på Teknisk Skole, der ønskede at gifte sig med en sunni-pige.
»Han forstod på mit svar, at det ville være umuligt. Men det er ikke mit problem. Jeg har pligt til som uddannet imam at forklare, hvad Koranen siger.« Abu-Alamin forklarer, at den unge mand sagde, at ingen kunne stoppe dem fra at gifte sig, om de så skulle løbe væk sammen, og at Abu-Alamin »på det kraftigste advarede ham« mod dette.
I artiklen i forrige weekend blev det beskrevet, hvordan flere vidner forklarede, at Abu-Alamin havde sagt, at hvis en shia og sunni gifter sig »kan man slå dem ihjel.« I dag forklarer Abu-Alamin, at den sætning er taget ud af en sammenhæng, og at det er »fuldstændigt fordrejet«, at det skulle være blevet sagt som en trussel. Bemærkningen er faldet som en forklaring på, hvordan situationen er i andre lande.

Fredagsbønnen
Efterfølgende valgte Abu-Alamin, at holde sin fredagsprædiken om forskellene på shia-og sunnimuslimer. Det er den eneste gang han gjort det, forklarer han.
– Jeg har hørt om folk, der er gået fra din prædiken og tænkt: Jeg hader shiamuslimer.
»Men der var ikke noget nyt i min fredagsprædiken.« – Så hvis det er rigtigt, at en del er gået derfra og har været meget sure på shiamuslimer, så er det ikke din skyld? »Nej, det er ikke min skyld, at de har forstået det på deres egen måde. Det er ikke mit problem. Som imam skal jeg forklare, hvordan tingene er.
Jeg plejer at have dialog med shiamuslimer. Min nabo er shiamuslim. Vi smiler til hinanden, og der kommer shiamuslimer her i moskeen.« – Men når nogle så bliver truet og overfaldet på gaden, lige efter du har prædiket, synes du så, at du har gjort dit job godt nok som imam? »Jeg betragter det ikke som en direkte reaktion på min prædiken. Jeg tager afstand fra vold og ville med det samme gribe ind for at stoppe vold, hvis jeg kendte til det.« – Men hvordan har du det med, at ham, der truer og overfalder, bruger dit navn og siger, hvis nogen melder dig til politiet, så vil han slagte dem? »Det har jeg først læst om i avisen.«.

Islamisk at kritisere
– En af dem jeg har snakket med, ville være anonym, fordi han var bange for sin egen og familiens sikkerhed.
»Da jeg læste det, blev jeg rigtig ked af det. Jeg tror, den person, som har sagt det, ved, at det ikke passer.« »Men hvis det er sandt, at der er nogen, der er bange for mig, er det forfærdeligt,« erkender imam Abu-Alamin.
– Så ham, der har udtalt sig, har i hvert fald ikke noget at være bange for? »Slet ikke. Det er islamisk, at man kritiserer imamen og at man kritiserer hinanden.
Men man skal ikke sige ting, der er opdigtet.« – Så hvis folk er ærlige, så er du glad for, at de kritiserer, også selv om det sker i pressen? »Ja, men selvfølgelig vil jeg gerne have, at folk kommer til mig først. Måske har jeg lavet en fejl som jeg kan rette op på.« Abu-Alamin siger selv, at hvis han var en, der opildnede til vold og skabte konflikter, så burde der være massevis af eksempler.
»Det her er ét tilfælde.
Hvad er der mere sket? Kom med nogle konkrete ting. Jeg har været imam i 23 år.«.

Asmaa Abdol-Hamid
En anden episode i artiklen forrige uge handler om en ung mand, der blev afvist ved moskeen og fik en knytnæve i hovedet.
Optakten til episoden handler om mandens søster, som er folketingskandidaten Asmaa Abdol-Hamid.
Asmaa Abdol-Hamid har en pigeklub i Vollsmose og en dansk pige henvendte sig for at konvertere til islam. Abu-Alamin forklarer, at der opstår en konflikt, fordi Asmaa Abdol-Hamid ikke vil følge moskeens retningslinjer. Hun har tidligere deltaget i lignende ceremonier sammen med resten af pigeklubben, men nu har bestyrelsen ifølge Abu Alamin lavet retningslinjerne om.
– Betød det, at I sagde til Asmaa, at hun ikke kunne komme med under ceremonien? »Vi har bestemt, at Asmaa ikke skal være med. Det er vores ret.« – Hvorfor var Asmaa ikke længere velkommen? »Vi er uenige med hende om mange ting i bestyrelsen.
Hun har sin egen klub og sine egne fremgangsmåder.« – Hvad handler uenigheden om? »Hun har en gang beskyldt os for noget, som er falskt.
Hun har sagt, at imamerne i Odense har en hemmelig domstol, som straffer mennesker.
Det er falske oplysninger, og derfor er vi uenige med hende.« – I den sag, jeg skrev om, der sker en mægling, hvor der også deltager imamer, og efterfølgende kan de unge ikke længere huske deres forklaringer i retten.
»Jeg kender ikke den sag.« – Men er det ikke bare et eksempel på det, man godt kan kalde et parallelt retssystem, hvor imamerne blander sig i sager, der hører under politiet? »Hør her, vi imamer er imod et parallelt retssystem.
Alle imamer er enige om, at vi skal ikke blande os i de konflikter, som har med politiet at gøre. Vi blander os kun i de sociale sager.« – Hvorfor er der så flere eksempler på, at folk trækker deres anmeldelser tilbage, efter at der er blevet mæglet? »Det har ikke noget med imamerne at gøre. Det er familierne selv, der laver aftaler mellem hinanden.« Abu-Alamin skal ind og stå for bønnen i moskeen. Vi går fra kontoret, forbi nogle musefælder i et hjørne ved køkkenet og ind i den store grønne sal, hvor malertape opdeler det grønne gulvtæppe i de rækker, folk sidder i.
Her midt på dagen på en almindelig hverdag er der kommet 12 mænd, men til almindelig fredagsbøn kommer op mod 500, fortæller Abu-Alamin.

Information 18.10.2010

Les også

-
-
-
-
-