Psykiatri fremstilles som sentralt når det gjelder de dramatiske hendelsene på Kongsberg og Bislett i Oslo. Nå skal samarbeidet mellom helsevesen og politi evalueres.

38-åringen som er tiltalt for Kongsberg-drapene, var lenge inn og ut av helsevesenet. 33-åringen som tirsdag ble skutt og drept på Bislett i Oslo, var ilagt tvungent psykiatrisk helsevern etter et knivangrep i 2019. Men han ble sluppet ut på permisjon og kunne bevege seg blant vanlige folk.

De siste tre månedene skal den avdøde ha bodd alene i en leilighet på Bislett, like ved åstedet. Dette forteller en god venn av ham til VG.

Les også: Selv ikke et velkjent IS-symbol får mediene til å reagere

Friheten benyttet han til å angripe personer med kniv. Trolig dreier det seg om helt tilfeldige ofre.

Offeret for knivangrepet i 2019 sier til Dagbladet at han er sjokkert over at den avdøde mannen nå var ute.

Helseminister Ingvild Kjerkol forteller Dagbladet at hun og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal evaluere samarbeid mellom politi og helsevesen. Bakgrunnen er episoden på Bislett tirsdag, hvor en mann ble skutt og drept av politiet.

– På generelt grunnlag, også med bakgrunn i hendelsen på Kongsberg, har jeg hatt en tett dialog med min kollega justisministeren. Vi har satt i gang et arbeid for å se på hvordan politi og helsevesen samarbeider, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

En lovendring som ble innført i 2017 gjorde det vanskeligere å tvangsinnlegge psykisk syke personer. Kjerkol og justisminister Emilie Enger Mehl tar nå initiativ til å evaluere effekten av denne lovendringen.

–  Vi vil evaluere hvordan denne lovendringen har virket. Vi vil nå hente inn fagstemmer på hvordan den er praktisert.

Flere sengeplasser i psykiatrien er blant tiltak som skal vurderes. Helseministeren understreker at dette også ble lovet i Hurdalsplattformen, som har «ambisiøse målsetninger om en opptrappingsplan som ser på hele feltet».

NTB nevner rettspsykiater Randi Rosenqvist, sakkyndig i straffesaken mot 33-åringen som tirsdag ble skutt og drept. Hun er sterkt kritisk til kvaliteten på det psykiatriske helsetilbudet i Norge.

– Det har gjennom flere år vært et press på minst mulig tvang i psykiatrien, og et sykehus blir målt på kvaliteten på hvor få som blir tvangsinnlagt eller hvor kortvarig pasientene er på sykehus. Det mener jeg er helt gale parametre å måle psykiatriens kvalitet på, sa Rosenqvist til NRK onsdag morgen.

Dagbladet: Varsler full gjennomgang

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.