VG har invitert bestevennen til personen som angrep tilfeldige folk med kniv på Bislett i går, og som ble påkjørt, skutt og drept av politiet.

Saken er illustrert med et bilde tatt tre dager tidligere. Her sitter knivdesperadoen med en finger i været.

I prinsippet betyr denne fingeren kun én Gud, Allah. Men i praksis er dette et symbol som brukes av de mest radikale ekstremistene i den muslimske verden, som IS.

Dette er et begrep innen islamsk tro, som staves på ulike måter, men Tawhid er en av de mest brukte. Wikipedia:

Tawhīd (arabisk: توحيد); også transkribert som tawheed, toheed og tauheed; (tyrkisk: Tevhid) er et uttrykk for islamsk forståelse av Guds enhet. Ordet er avledet av wahda, enhet.

Islams strengt konsekvente monoteisme har retorisk brodd både mot den kristne treenighetslæren og mot polyteismen i den før-islamske arabiske kulturen. Det motsatte av tawhīd er shirk, som betyr å sette noe eller noen ved Guds side.

Tre dager senere repeterer denne mannen det samme han gjorde i 2019. I bar overkropp angriper han det som fremstår som tilfeldige folk på gaten, i bar overkropp, med kniv. Modus operandi virker nokså identisk.

Allikevel nevner ikke VG symbolikken på bildet med et eneste ord.

De lar heller bestevennen slippe til med kritikk av politiet.

– Jeg mener politiet kunne ha stoppet ham på en annen måte nå. I 2019 brukte de strømpistol mot ham. Det kunne de gjort nå også. Det er tragisk. Samtidig forstår jeg politiet. De holdt på lenge, og det er en vanskelig situasjon, sier bestevennen.

En mann som løper rundt i gatene med kniv skal fremstilles som en snill gutt, men med psykiske problemer. Vi har sett det mange ganger før, og det blir nesten kjedelig.

– Vi gikk turer og snakket sammen under oppsyn. Han hadde ingen mulighet til å gå fritt rundt i begynnelsen. De skulle ta seg av ham slik at han ikke skulle falle tilbake – for å komme seg ut av problemene. Han fulgte opp alle tiltak og møtte presist til alle timer det siste halve året.

Opplysningen om at en slik forstyrret person har bodd tre måneder alene i en leilighet på Bislett er interessant. Bestevennen stiller spørsmålet selv:

– Hvorfor ga helsevesenet ham denne friheten når risikoen for tilbakefall var så stor?

Bestevennens svar er enkelt: Han slapp ut for tidlig.

Bestevennen til VG: − Han slapp ut for tidlig 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.