Sakset/Fra hofta

Til dyster musikk viser Dagbladet en video om hvor fryktelig det er å bli utsatt for politiets aksjoner på gata i Oslo. En av Dagbladets lesere ble forleden dag stoppet og visitert etter en IT-konferanse i Oslo Spektrum. Han valgte å legge ruten gjennom Brugata. Dagbladet skriver at mannen er fra Oslo-området. Men dette er altså en mann som virker nokså ukjent både med Brugata (en av de mest utrygge gatene i Oslo) og kriminalitetsnivået i Oslo.

Brugata går fra Storgata til Grønland og er den nye Plata – full av narkotikaselgere og harde kriminelle. Altså ikke det beste stedet å støte på politiet hvis du har med deg en stor, svart bag og har dårlig tid.

– Politiet sto oppstilt i hver ende av gågata. Det var minst tre politibiler og tre bevæpnede betjenter i begge endene, forteller tipseren.

Mannen la merke til at flere unge menn ble stoppet og kroppsvisitert av betjentene. Så ble han selv stoppet.

– Jeg syntes det var rart, og spurte hvilken hjemmel de hadde til å stoppe tilfeldige folk og visitere dem. Etter en liten stund viste de meg ordren, og jeg tok bilde av den.

Til tross for at Oslo-mannen var skeptisk til kontrollen, lot han seg visitere. Betjentene brukte metalldetektor, og sjekket lommene og bagene hans. Han håper at dette ikke er noe han vil se mer av.

«Lot seg visitere?» Såvidt jeg vet så blir man vel tatt med til politistasjonen og arrestert hvis man nekter. Seansen må ha vært ubehagelig for mannen, for han vil ikke se mer av dette.
– Jeg har aldri sett noe liknende i Oslo. Jeg kom fra en konferanse med flere fra utlandet. Hva ville de tenkt om Oslo om de gikk gjennom Brugata på vei til hotellet sitt? Er det slik vi vil ha det i Oslo og Norge?
Nei, vi vil ikke ha det slik i Oslo og Norge. Men den harde kriminaliteten i Oslo og Norge er for lengst overtatt av innvandrergrupper. Så hvis man vil stanse denne utviklingen så må man gjøre noe med tilførselen av kriminelle.
Politiet kan, i motsetning til Dagbladets tipser, ikke unngå virkeligheten og Robert Thorsen, sjef for patruljeseksjonen ved Enhet Sentrum, opplyser at aksjonen verken er uvanlig eller ny:

– Dette har vi ukentlig gjort i mange år. Mange ganger skjer det i sentrum på nattetid i helgene – i tillegg til områder der statistikken tilsier at det er viktig å være synlig, sier han.

– I området Vaterland-Brugata har det dessverre vært flere slagsmål der kniv og machete er blitt brukt. Visitasjonene skal både være trygghetsskapende for publikum og virke forebyggende for kriminelle, ved at folk ser at vi er til stede og faktisk gjør noe, sier han.
Så hva mener Dagbladets tipser at man burde gjøre? Unngå Brugata og fortsette å late som om alt går på skinner?
Todager senere, altså fredag kveld, melder NTB om knivstikking på Grønland:
Mann knivstukket på Grønland i Oslo

Han sier at gjerningsmannen dro sin vei i en drosje, men at han hoppet ut av denne og forsvant. Politiet fikk tak i taxien fordi vitner fikk tatt nummeret på den. Hausvik sier at politiet fortsatt leter etter ham som trolig er gjerningsmannen, og en mann til som forsvant sammen med ham i taxien.

Den ene av de mistenkte er en skallet mann som snakker engelsk og muligens er østeuropeer, mens den andre er høy og tynn, har kort lysebrunt hår og er kledd i jeans og brune sko, skriver politiet på Twitter.

(©NTB)

Stargate ligger et steinkast unna der tipseren til Dagbladet ble stanset.

Det hadde vært ønskelig at politiet var mer åpne om kriminaliteten og gjerningspersonene. For da hadde kanskje ingen syntes det var rart å bli kroppsvisitert i Brugata. Hvis man skal få bukt med problemene så må man våge å snakke om dem.

Oslos nye biskop, Kari Veiteberg, sier i Aftenposten at «tiggerne er en gave». Hun går mye gatelangs, sier hun. Legg turen til Brugata, sier vi. Her kan hun hilse på flere av «gavene».