Nytt

Vi har hørt mye om undertrykkelsen av rohingyaer i Myanmar, men nå er det blant flyktningene i Bangladesh at kriminalitet og vold florer. Rohingyaer dreper rohingyaer.

Flere brutale drap skaper frykt blant rohingyaene i flyktningleirene i Bangladesh, som har utviklet seg til gettoer dominert av kriminelle gjenger.

Nesten én million flyktninger bor i verdens største flyktningleir. Det er 1.000 politi som skal passe på den. Helt utilstrekkelig.

Minst tre drap er begått mot lokale størrelser.

Politiet mistenker at drapene er knyttet til en maktkamp mellom ulike gjenger bestående av rohingyaer. Så langt er 21 drap på flyktninger under etterforskning.

Ett av ofrene ble knivstukket 25 ganger i juni av en gjeng som omringet ham. Angrepet skjedde midt i en gate full av folk, og mannen ble liggende igjen i en blodpøl. To andre ble drept av maskerte gjerningsmenn med få dagers mellomrom hjemme hos seg selv. (…)

– Når gjengene kommer inn i leirene, varsler folk politiet. Men de kommer først etter at de kriminelle har dratt, sier Runa Akter (16).

I juli forsvant faren hennes og en annen slektning. Det var først da onkelen ble funnet død, at politiet startet en etterforskning.

– Vi er redde. Vi er spesielt bekymret for min bror, fordi det har kommet trusler om at han skal bortføres og drepes. Jeg vil ikke miste flere i familien, sier tenåringsjenta.

Ifølge politiet har flyktninger med bånd til kriminelle gjenger i Bangladesh solgt unge rohingya-jenter som sexslaver og rekruttert andre til å smugle narkotika. (NTB)

Problemene begynte for alvor da det strømmet 700.000 rohingyaer over grensen fra Myanmar.

Etter at de begynte å komme for ett år siden, har hundrevis av flyktninger blitt pågrepet for voldtekter, narkotikaforbrytelser, menneskesmugling og besittelse av våpen.

Radikal islam

Mannen som ble knivstukket 25 ganger, Arifullah, fungerte som en slags oppsynsmann i leiren. Ettersom han snakket engelsk, var han med når kjente og viktige personer kom på besøk – samtidig samarbeidet han tett med politiet.

Enken hans anklager militante rohingyaer for å stå bak drapet. Hun sier at ektemannen var svært kritisk til opprørsgruppen ARSA, som sto bak flere angrep på politiposter i Myanmar før masseutdrivelsen av den muslimske folkegruppen.

Livredde

Myndighetene har installert belysning om natten og setter inn mer politi. Men det stanser ikke de kriminelle.

Men Mohibullah, en innflytelsesrik rohingya-leder, mener tiltakene ikke vil kunne stoppe kriminaliteten i de gettoaktige områdene.

En annen lokal leder, som vil være anonym, sier dessuten at politifolkene ikke er til stede etter midnatt. Dessuten er det mange rohingyaer som velger taushet framfor å snakke med politiet, både på grunn av språkproblemer og frykt.

Finnes det politisk vilje til å ta fatt i problemene? Verden har vært opptatt av rohingyaenes lidelser. Det er vanskeligere å ta inn over sg