Bildet: Aung San Suu Kyi skulle tirsdag svare for rohingyaenes situasjon. Hun la seg ikke flat slik «verdenssamfunnet» hadde forlangt, men forsvarte Myanmars rett til sin egen identitet. Foto: Soe Zeya Tun/Reuters/Scanpix

Verdenspressen, FN og NGO’er fokuserer på hva Aung San Suu Kyi ikke sa: Hun la seg ikke flat. Hun forsøkte å nyansere situasjonen for rohingyaene. Men det øret vil ikke «verdenssamfunnet» høre på.

Talen til utenlandske ambassadører var imøtesett med stor interesse. FNs generalsekretær sa det var hennes siste sjanse til å fordømme volden mot rohingyaer. Børge Brende sluttet seg til.

Aung San Suu Kyi fordømte volden, men sa det var mer komplisert enn utenlandske medier vil ha det til.

– Vi er også bekymret. Vi ønsker å finne ut hva de virkelige problemene er. Det har vært anklager og motanklager. Vi må lytte til alle, sa hun og insisterte på at regjeringen gjør alt den kan for å fremme fred og stabilitet.(NTB)

Suu Kyi lurte på hvorfor så mange rohingyer har flyktet. De er ikke fordrevet. Det store flertall av rohingyaer bor fortsatt i landsbyene sine, sa hun.

– Flertallet har ikke sluttet seg til utvandringen. Vi ønsker å finne ut hvorfor denne utvandringen skjer, framholdt Suu Kyi som også understreket at muslimene ikke er den eneste religiøse gruppen som er rammet av konflikten.(NTB)

Suu Kyi beklaget «overdreven internasjonal oppmerksomhet om krisen vest i landet.»

Hun sa hun er lei seg for at utenlandske diplomater i Myanmar har ønsket å fokusere på «en så liten del av våre problemer», og inviterte samtidig ambassadørene til å besøke landsbyer der folk ikke har flyktet. Slik vil de selv kunne se hvorfor folk «ikke går i strupen på hverandre» på disse stedene, ifølge fredsprisvinneren.(NTB)

Hva kan denne «overdrevne» interessen komme av? Det vet nok Suu Kyi en del om med sin internasjonale bakgrunn. Vesten har et stort behov for å forstå og forsvare muslimer. Det er en merkelig psykologisk reaksjon: Radikale muslimer angriper Vesten. Vestlige ledere har et behov for å holde fast ved at islam betyr fred og ikke truer Vesten. Hvis de finner tilfeller der muslimer er ofre, og ikke overgripere, kan det styrke dem i deres tro på verdien av egen godhet. Hvis muslimer er ofre viser det at de ikke bare er overgripere.

Derfor fyller historien om rohingyaene en viktig rolle i psyken til vestlige ledere.

De får samtidig mye goodwill fra muslimske land, som krever at Vesten nå gjør rett og skjel for seg og også forsvarer muslimer.

Fra muslimsk hold er man ikke sen om å bruke begrep som folkemord når muslimer er ofre.

Det er ikke så mye engasjement når muslimer er overgripere. Også vestlige ledere og medier snur seg bort.

I Den sentralafrikanske republikk har det i flere år hersket de mest forferdelige tilstander. Muslimsk mobb gikk løs på de kristne og hakket dem i hjel. Etterhvert organiserte de kristne seg til motstand. Når overgrepene omtales i Vesten heter det nå at «partene strides».

Det er denne dynamikken som Suu Kyi nok er kjent med. Man hører det i måten hun argumenterer på.

Status: 400.00 rohingyaer har flyktet til Bangladesh. Av 400 landsbyer er 170 tømt, sier myndighetene i Myanmar.

Selv NTB tar med at hæren gikk hardhendt til verks «etter at militante rohingyaer hadde angrepet en rekke politiposter».

Suu Kyi sa de ikke hadde noe å skjule:

Suu Kyi sa under den 30 minutter lange talen at hun ikke frykter en internasjonal gransking. Hun lovet også at myndighetene når som helst står klare til å bekrefte identiteten til de som har flyktet, og framholder at de er åpne for å hjelpe alle flyktninger som ønsker å vende tilbake, og at hun ikke ønsker splittelse i landet på grunn av religion.(NTB)

Hun sa noe annet som vestlige ledere bør legge seg på sinne:

– Vi har alle rett til å ha vår egen identitet. (NTB)

Verdenssamfunnets Børge Brende’r, Kjell Magne Bondevik’er og Antonio Guterres’er – FNs generalsekretær, ønsker å tukte Myanmar. De har våget å legge hånd på muslimer, og dette er det en ekstra straff for. Suu Kyi sier situasjonen ikke er så enkel. Det er flere som lider.

Men hun nekter å legge seg flat. Hun viser til retten til å forsvare nasjonal identitet. Det er selve kjernen. I Vesten skal du oppgi din nasjonale identitet på vegne av et nytt fellesskap.

Men hva med de som nekter? Polakkene gjør det samme overfor Brussel og Berlin. Det samme gjør Tsjekkia, Slovakia og Ungarn. De viser til selvråderetten. I sentrum står muslimsk innvandring. Østeuropeerne har ikke glemt det osmanske riket. Vest-Europa må gjerne innbille seg at islam hører hjemme i Europa, men det har vært som erobrere.

Kina støtter Myanmar, de har selv problemer med uighurerne. Vest-Europa må passe på. De er alliert med den muslimske verden, men er ved å få andre nasjoner mot seg.

Vesten er svak og klarer ikke forsvare seg selv. Men land som Polen og Myanmar tør å stå opp for seg selv.

Hvis autokratiske land skulle ende opp som forsvarere av det nasjonale er Vesten ille ute.