USA anklager regjeringshæren i Myanmar for folkemord på den muslimske rohingya-minoriteten.

Siden høsten 2017, da regjeringsstyrker innledet et angrep i delstaten Rakhine vest i landet, har over 800.000 rohingyaer blitt drevet på flukt til Bangladesh.

FN-etterforskere konkluderte i 2018 med at nærmere 400 landsbyer var ødelagt og at det fortsatt pågikk et folkemord mot de gjenværende rohingyaene.

Fire år senere konkluderer også USA med at den muslimske minoriteten er utsatt for et folkemord.

– Jeg har besluttet at medlemmer av regjeringsstyrkene har begått folkemord og forbrytelser mot menneskeheten mot rohingyaene, sa USAs utenriksminister Antony Blinken under et besøkte på Holocaust-museet i Washington mandag.

Klare beviser

– Bevisene viser en klar hensikt bak disse massive grusomhetene – en hensikt om å ødelegge rohingyaene helt eller delvis, sa han.

FNs øverste domstol (ICJ) åpnet i 2019 sak mot Myanmar, men militærkuppet i landet 1. februar i fjor har skapt vansker. Landets daværende leder Aung San Suu Kyi og hennes regjering ble avsatt og har siden sittet i fengsel eller husarrest.

Da Suu Kyi møtte i ICJ i 2019 avviste hun at Myanmar hadde begått folkemord og etnisk rensing av rohingyaer.

I 2020 beordret FN-domstolen Myanmar til å gjøre alt i sin makt for å forhindre folkemord på rohingya-folket.

Forfulgt

Rohingyaene er en muslimsk folkegruppe som holder til vest i det buddhist-dominerte landet, først og fremst i delstaten Rakhine på grensa mot Bangladesh.

Ifølge FN er rohingyaene en av verdens mest forfulgte minoriteter. De nektes statsborgerskap i Myanmar, utsettes ofte for tvangsarbeid, har ikke rett til å eie land og har begrensede rettigheter på mange andre områder.

Myndighetene i Myanmar ser på rohingyaene som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, mens de selv viser til at de har levd i regionen i mange hundre år.

Les også:

Telenor har delt sensitive kundedata med militærjuntaen i Myanmar

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.