Et stort antall hinduer og buddhister er tatt som gisler av rohingyaer i Buthiduang i den historiske Arakan-staten i det vestlige Myanmar. Gislenes hjem skal være plyndret og brent ned.

Blodbad

Det fryktes en repetisjon av massakren rohingyaer utførte i Myanmars delstat Rakhine i 2017 da muslimer drepte 99 hinduer, blant dem 23 barn. De bortførte i tillegg åtte hinduistiske kvinner og tvangskonvertere dem til islam. Amnesty International efterforsket massakren blant annet gjennom intervjuer med flyktninger i Bangladesh.

– Uroen og ustabiliteten har spredd seg til Buthidaung og tatt en ny dreining i og med at militærregimet bruker islamske terrorgrupper til å drepe og terrorisere etniske grupper på grunnlag av religion. Over 1600 hinduer og over 120 buddhister holdes i øyeblikket som gisler, skriver The New Indian Express med henvisning til en anonym kilde.

Strupen skåret over på to

Om disse gislene overlever eller noen gang blir løslatt, er høyst usikkert.

Religiøse og etniske opptøyer har fått innbyggerne til å flykte for livet. At to unge mennesker 11. april ble funnet med strupen skåret over, viser alvoret i situasjonen. 

Muslimer mot muslimer

Myanmars militær begynte å bekjempe opprørsgrupper fra Arakan Army i november 2023.

– Myanmars militærregime har gitt grunnleggende militær opplæring til Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) og Arakan Rohingya Army (ARA) for at de skal bekjempe Arakan Army (AA), tilføyde samme kilde.

Rohingyaer dreper rohingyaer

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.