Etter å ha tatt et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner, selger Telenor mobilvirksomheten i Myanmar til det libanesiske investeringsselskapet M1 Group for ca. 900 millioner kroner. Selskapet eies av en tidligere statsminister i Libanon.

Salget til det libanesiske investeringsselskapet, eid av Libanons rikeste menn, tidligere statsminister Najib Mikati og broren Taha, vil bli lagt merke til internasjonalt. Med formuer på 2,7  milliarder US dollar hver, ligger de to brødrene plassert som nr 1249 på Forbes’ liste over verdens rikeste.

Telenor kan isolert sett ha gjort en god deal. Avtalen har en samlet verdi på ca. 900 millioner kroner, hvorav 470 millioner betales over fem år, skriver Telenor i en børsmelding.

«Situasjonen i Myanmar har i de siste månedene blitt stadig mer utfordrende for Telenor knyttet til sikkerhet for våre ansatte, regulatoriske forhold og god forretningspraksis. Vi har vurdert alle muligheter og mener at salget av virksomheten er den beste mulige løsningen i denne situasjonen. Avtalen om å selge Telenor Myanmar til M1 Group vil sørge for at driften fortsetter», sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor ASA.

Større enn McDonalds

Ifølge kilder Kapital har snakket med, har Telenor oppnådd å bli en større merkevare i Myanmar enn McDonald’s, og i børsmeldingen skriver Telenor at selskapet tilsammen har bidratt med 5,3 milliarder kroner til Telenor Myanmar siden driften begynte i 2013. Selskapet har gitt 3,2 milliarder kroner i utbytte. Telenor er en av de største operatørene i landet med mer enn 16 millioner kunder.

I fjor omsatte Telenor Myanmar for over syv milliarder kroner, og til sammen har den norske telegiganten omsatt for over 36 milliarder kroner i landet siden oppstarten. (Kapital)

I den internasjonale telecom-verdenen har det lenge vært spekulert i hva som kunne være årsaken til at Telenor fikk kontrakten med militærregimet i Myanmar i konkurranse med andre langt større internasjonale operatører.

Etter militærkuppet i år har Telenor måttet tåle sterk kritikk for sin linje ovenfor de militære lederne.

Etter militærkuppet den 1. februar i år, da væpnede generaler og deres undersåtter tilranet seg makten i landet, satte landets demokratisk valgte leder i husarrest, arresterte regjeringsmedlemmer og innførte et års unntakstilstand, har Telenor havnet i en etisk hengemyr. Selskapet har selv oppgitt at det ved en rekke anledninger har måttet skru av telenettet etter direktiver fra militærjuntaen, men omfanget av det, og konsekvensene som nedstengningene har påført en allerede lidende befolkning, er enorme.

– Menneskerettsaktivistene i Myanmar som vi jobber med, mener Norge nå svikter dem. Jeg vil beskrive Telenors handlemåte som feig.

Slik oppsummerer den britiske menneskerettighetsaktivisten og sjefen for Burma Campaign UK, Mark Formaner, Telenors opptreden i Myanmar de siste årene. (Kapital)

Libanons rikeste

Kjøperne av Telenors selskap i Myanmar, det libanesiske investeringsselskapet M1 Group eier også Libanons største bank, Bank Audi. De to brødrene som er hovedeiere av selskapet startet sin karriere som selgere av satellitt-telefoner under borgerkrigen i Libanon, tidlig på 80-tallet. Selskapet eier ca ti prosent i det sørafrikanske telecom-selskapet MTN, og flere eiendommer i blant annet New York og London.

Taha and Najib share a business empire which began selling satellite phones at the height of the Lebanese civil war.

Today they share ownership of the M1 group, which owns stakes in South African telecom firm MTN and real estate in New York, London and Monaco. (Al-Jazeera)

Etter at protestene mot korrupsjon og vanstyre startet i Libanon høsten 2019, ble brødrene og Bank Audi anklaget for å ha beriket seg på et statssubsidiert eiendomsprosjekt. Med et Libanon på randen av fullstendig sammenbrudd, er det å forvente at nyheten om Telenors salg til gruppen vil resultere i nye overskrifter, både i libanesisk og internasjonal presse.

A state prosecutor accused former prime minister Najib Mikati – Lebanon’s richest man – and the country’s biggest bank of making illicit gains from a subsidized housing program, in the first corruption case filed since anti-government protesters took to the streets a week ago. (Gulf News)

Telenors blodige Myanmar-mareritt (Kapital)                                                    Lebanon’s richest man indicted. Who is Najib Mikati? (Gulf News)

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.