Bildet: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi deltar i begravelsen til en tidligere av hennes parti, Nasjonalligaen for demokrati, i Yangon 17 august 2017. Foto: Soe Zeya Tun/Reuters/Scanpix

Vi har hørt om den muslimske minoriteten i Myanmar, rohingya, som ikke anerkjennes av myndigheter og behandles dårlig. De har vært fremstilt som forsvarsløse ofre. Men fredag gjennomførte en Rohingyaenes frelselsefront et blodig angrep på politi og militære. Myanmar har fått et islamistisk angrep på nakken.

Muslim militants in Myanmar staged a coordinated attack on 30 police posts and an army base in Rakhine state on Friday, and at least 59 of the insurgents and 12 members of the security forces were killed, the army and government said.

 

The Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), a group previously known as Harakah al-Yaqin, which instigated the October attacks, claimed responsibility for the early morning offensive, and warned of more.

Navnet Salvation Army tyder på en islamistisk bevegelse. Det er ikke ironisk ment. Salvation var også ett av navnene på FIS i Algerie på begynnelsen av 90-tallet.

Internasjonal presse har vært opptatt av rohingyaenes skjebne og Aung San Suu Kyi har fått mange kritiske spørsmål. Nå blir det litt lettere å besvare spørsmålene etter at rohingyaene har erklært myndighetene krig.

Ifølge Reuters var det tilsvarende angrep i oktober i fjor, men det har vært dårlig kommunisert. Oppmerksomheten er heller rettet mot de militære som slo hardt tilbake.

Fredagens angrep bar preg av å være mye bedre organisert.

They worry that the attacks – much larger and better organized than those in October – will spark an even more aggressive army response and trigger communal clashes between Muslims and Buddhist ethnic Rakhines.

A news team affiliated with the office of national leader, Aung San Suu Kyi, said that one soldier, one immigration officer, 10 policemen and 59 insurgents had been killed in the fighting.

Myanmar har noe så sjelden som militante buddhister som har stått i spissen for angrep på rohingyaene.

Det er fra før et væpnet muslimsk opprør i det sørlige Thailand.

http://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya-idUSKCN1B507K