Bilde: Ekstatisk og aggressiv stemning på demonstrasjonen i Groznij for rohingyaene mandag. Foto: Said Tsarnayev/Reuters/Scanpix

Den tsjetsjenske krigsherren Ramzan Kadyrov truer med å bryte med Moskva, hvis ikke Russland innstiller samarbeidet med og støtten til myndighetene i Myanmar.

Det var søndag en tsjetsjensk støtte-demonstrasjon for rohingyaene i Moskva, og mandag var tusener samlet i hovedstaden Groznij. Til ropene av Allahu akbar ble stemningen etterhvert ekstatisk. Kadyrov kan ha sluppet løs noe som kan bli vanskelig å kontrollere.

Kadyrov fyrer opp stemningen selv med flammende ord på youtube.com:

“If…Russia supported these devils that carry out the crimes today, I am against Russia’s position because I have my own views and my own position,” Kadyrov said in his YouTube clip.

The Chechen leader, who himself has been accused of numerous human rights abuses, also said it was not possible for him to send Chechen armed police as military to protect the Rohingya because of “geography,” adding he felt constrained by circumstance.

“If it were my will, if there was the opportunity, I would launch a nuclear hit there,” Kadyrov said. “I would just destroy these people that kill children, women and old people.”

På verdenssamfunnet virker det merkelig at en mann som har begått tallrike grove menneskerettsbrudd føler seg kallet til å fordømme andre.

Noe annet og mer nærliggende er forholdet til Moskva: Kadyrov ble innsatt for å knekke det tsjetsjenske opprøret som i siste utgave var sterkt jihadistisk. Hvis han nå selv slår inn på en jihadist-vei har Putin et stort problem.

Det spørs om Kadyrovs ord veier særlig tungt i Myanmar eller Asia. Men han kan starte en brann i de sentralasiatiske republikkene.

BBC kunne tirsdag fortelle at det har reist 1.200 jihadister fra Dagestan til Syria. I forhold til folketallet er det ti ganger så mange som Belgia, som er det vesteuropeiske landet hvor flest har reist.

 

http://www.newsweek.com/rohingya-crisis-chechen-leader-break-russia-if-moscow-condones-muslim-genocide-659176