Nytt

Sanksjonene USA har iverksatt er foreløpig beskjedne. De omfatter visumnekt til et lite antall personer.

Midlertidig innreiseforbud til USA for rundt 10 personer må sies å være svært forsiktig, i forhold til provokasjonen.

The sanctions Mr. Obama approved Thursday imposed visa bans on officials and other individuals deemed responsible for undermining Ukrainian sovereignty and territorial integrity. The administration would not disclose the names or number of people penalized, but a senior official said privately that it would affect just under a dozen people, mostly Russians but some Ukrainians.

Obama undertegnet også en executive order som har litt mer tenner. Men bare på papiret. De benyttes ikke til å bite.

Mr. Obama also signed an executive order laying out a framework for tougher measures like freezing the assets of individuals and institutions. But the White House held back applying those measures while officials gathered evidence in the hope that waiting would provide some space for Russia to reverse course. The House, in the meantime, approved an economic aid package for the Kiev government and advanced its own sanctions resolution.

Kongressen kan komme til å presse Obama, og ikke minst pressen som ikke liker en svak president.

Det som taler mot engasjemt er at amerikanerne er trette av innblanding i utlandet.

Russerne kan komme til å trappe opp så mye at amerikanerne blir nødt til å følge opp. Reaksjonen i Moskva torsdag var at Russland kan komme til å beslaglegge amerikansk eiendom. Hvis det skjer kan det bli vanskelig å stå imot noe tilsvarende i USA.

EU kom ikke lenger enn til å avlyse berammede møter.

 

The European Union took a step toward more serious measures by suspending talks with Moscow on a wide-ranging political-economic pact and on liberalizing visa requirements to make it easier for Russians to travel to Europe. European leaders laid out a three-stage process that, absent progress, would next move to travel bans, asset seizures and the cancellation of a planned European Union-Russia summit meeting and eventually to broader economic measures.

 

Det heter at Angela Merkel skal lede Europa, men hennes forsiktighet slår over i handlingslammelse.

Chancellor Angela Merkel of Germany, who has been reluctant to move quickly toward sanctions, said the European Union was looking for concrete evidence that Russia was trying to calm the situation “in the next few days,” but she noted that Thursday’s events in Crimea made the need for action more urgent.

Merkel kunne innrømme at folkeavstemningen 16. mars knuser hennes egne forhåpninger, men hun greier ikke gjøre noe med det, bare konstatere behovet for handling.

 

http://www.nytimes.com/2014/03/07/world/europe/ukraine-sanctions.html?emc=edit_th_20140307&nl=todaysheadlines&nlid=30317720&_r=0