Aung San Suu Kyis parti NLD vant valget i november. Før den nye nasjonalforsamlingen skulle tre sammen mandag, ble hun pågrepet. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters / NTB

Myanmars leder Aung San Suu Kyi, landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer er pågrepet. Hæren gjennomfører et kupp, sier hennes partis talsmann.

– Vi har hørt at presidenten og landets leder er blitt pågrepet i Naypyidaw, og at de ble fraktet bort av hæren, sier partiet NLDs talsmann Myo Nyunt.

– Med situasjonen som vi ser utspille seg nå, må vi anta at hæren gjennomfører et kupp, legger han til.

Pågripelsene skjedde tidlig mandag morgen.

– Jeg vil be folk om ikke å svare på dette med å gjøre noe overilt, og jeg ønsker at folk handler i henhold til loven, sa talsmannen til Reuters via telefon fra storbyen Yangon litt tidligere mandag, og la til at også han regner med å bli innbrakt.

Ifølge BBC er det soldater i gatene i hovedstaden Naypyidaw og i landets største by Yangon i morgentimene mandag. I hovedstaden er telefon- og internettforbindelsen kuttet, melder kanalen. Myanmars statlige TV-kanal MRTV skriver på Facebook at tekniske problemer hindrer stasjonen fra å kringkaste.

Soldater har også oppsøkt boligene til lederne i landets regioner og fraktet dem bort, ifølge familiemedlemmer.

Senere mandag var det ventet at landets nye nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang etter at NLD vant valget 8. november med stor margin. Men hæren hadde bedt regjeringen om å utsette sammenkallelsen, ifølge BBC.

De siste ukene har landets mektige militære påstått at valget var preget av omfattende fusk, og landets mektigste person, hærsjef Min Aung Hlaing, utelukket ikke muligheten for at hæren kan ta makten. Frykten for kuppforsøk førte til advarsler fra verdenssamfunnet.

Lørdag forsikret hæren at den skulle love å overholde grunnloven.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂