Den midlertidige bevæpningen av politiet i hele landet som ble innført etter skuddramaet på Bislett tirsdag, oppheves. Fra og med midnatt, natt til torsdag, vil ikke politiet lenger være midlertidig bevæpnet i daglig tjeneste. Forklaringen er ikke betryggende.

− Dette er en grundig prosess man må igjennom, hvor behovet for bevæpning vurderes fortløpende. Etter hvert som saken nå er blitt bedre belyst, vurderes ikke bevæpning lenger som nødvendig, og bevæpningen vil opphøre med virkning fra i midnatt, kommenterer politidirektør Benedicte Bjørnland.

I pressemeldingen  fra Politidirektoratet heter det også at bakgrunnen for bevæpningen var at man sto overfor «en alvorlig og uavklart situasjon». Ingen vil vel bestride alvorligheten i situasjonen, men POD er ikke i stand til å gi en tilfredsstillende forklaring på hvorfor politiet i Trysil, på Senja og i resten av landet måtte bevæpnes fordi én mann gikk amok i Oslos gater.

Informasjonen som gis i meldingen er, som alltid fra det holdet, preget av selvfølgeligheter som ikke er egnet til å berolige offentligheten det aller minste.

Politiet har etablerte prosedyrer når slike hendelser inntreffer, hvor det blant annet settes i gang et større arbeid med å innhente, analysere og vurdere informasjon fra både politiet og PST knyttet til hendelsen.

Publikum har ikke glemt hva som skjedde på Kongsberg. De venter fortsatt på å få vite hva politi, helsevesen og landets sikkerhetstjenester gjorde med den radikaliserte og ustabile mannen som drepte fem uskyldige mennesker der. De ropte begge islamistenes kamprop, og vi venter fortsatt på hvilke stikkvåpen som ble brukt. Gårsdagens kniv ga nok mange uhyggelige assosiasjoner. Slikt skal selvsagt ikke nevnes.

Vi ble fortalt at Kongsberg-drapene og politiaksjonen der skulle evalueres.  I dag var helseministeren ute med en lignende forsikring:

Helseministeren: Samarbeidet mellom helsevesen og politi skal evalueres

Det er ingen betryggelse, og dette blir da også temaet i kveldens Dagsorden.

DocTV-Live: Må politiet skyte for å gi oss trygghet?

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.